Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drujbele de la Transelectrica/ REPLICA/ UPDATE - Replica Electroprecizia

transelectrica

Compania Națională Transelectrica, companie deținută de statul român în proporție de 58,69 %,  are misiunea de a asigura funcționarea Sistemului Energetic Național în condiții de maximă siguranță și stabilitate, realizând astfel infrastructură pieței naționale de electricitate. Din această perspectiva, rolul strategic și importantă companiei pentru siguranță și securitatea națională, este lesne de înțeles. Tocmai de aceea te aștepți că activitatea conducerii executive și managementul acestor companii, de importantă națională, să îndeplinească nu numai criterii de profesionalism dar și de integritate și conduită executivă de maximă responsabilitate și cu respectarea strictă a  legii, mai ales într-un domeniu (energetic), care până nu demult, funcționa în regim militarizat. Exemplul dat de Directoratul Transelectrica? Diametral opus.

UPDATE I - REPLICA TRANSELECTRICA

UPDATE II - Replica Electroprecizia

Cine sunt membrii directoratului Transelectrica?

Președinte: Adrian Rusu ex-director de mentenanță în cadrul Transelectrica, exact în perioada ultimilor ani când activitatea de întreținere și reparații a stațiilor și liniilor electrice ale Transelectrica s-a prăbușit calitativ și cantitativ, generând grave incidente în funcționarea SEN și făcând consistent prin neregularitățile constatate obiect al ultimelor controale ale Curții de Conturi și dosare DNA privind infractiunile asociate.

Membrii: Viorel Vasiu, ex-director producție Electrica Serv 2013 -2017, filiala Electrica SA, celebră prin scandalurile de șifonare a banului public pe activitățile de defrișare vegetație linii electrice, fost coleg până în 2013 cu Rusu Adrian în cadrul Direcției de mentenanță a Transelectrica; Adrian Teodorescu, un abonat al sinecurilor politice la RATB, RADET, Complexul Energetic Oltenia, dar care, foarte interesant, a prestat în calitate de jurist și servicii juridice pentru aceeași Electrica Serv; Constantin Saragea și Andreea Florea, doi membri intrați în board-ul Transelectrica din afară sistemului.

Care ar fi principala preocupare a actualului Directorat Transelectrica odată cu ultimele modificări în structura conducerii din iulie acest an?

Angajarea unei camarile de casă, bazată pe relații și pile, turism pe banii acționarilor și simulacruri de ședințe de ”analiză” ( Timișoară, Snagov, Sinaia, Slobozia, Craiova, Buzău, Suceava, Paris, Tulcea, Iași) dar, cel mai grav, rebransarea clientilor de casă la șifonarea banului public, adică firme și patroni foarte apropiați colaboratori cu tripleta Rusu-Vasiu-Teodorescu, susțin surse din cadrul companiei.

Modalitățile?

Inventarea pe bandă rulantă, nejustificat economic și ca eficientă organizațională, a unor posturi de conducere; presiuni și amenințări a managerilor care nu execută sarcinile date în afară cadrului legal; prelungiri prin acte adiționale a unor contracte dezavantajoase pentru Transelectrica; majorări de valori contractuale a unor contracte licitate in baza OG 34/2006 actualizată; scoaterea din contracte ferme, semnate pe baza legii achizițiilor publice a unor lucrări pentru a fi date cu dedicație (vezi cazul stației Darste, unde lucrari standard ce fac obiectul contractului de mentenanta C263/2017 cu Smart SA, au fost scoase spre ofertare catre “terti”). Lucruri neadevărate, va răspunde conducerea Transelectrica. Toate astea până la momentul în care Curtea de Conturi, sau alte instituții vor face, din punct de vedere al legalității, oportunitatii și necesității,  analiza și instrumentarea adecvată a situațiilor reale, inclusiv  depășirea cheltuielilor cu salariile și a numărului de personal aprobate de catre AGA la începutul acestui an (personalul aprobat este astăzi depăsit cu peste 130 de posturi, pentru a caror acoperire financiară Directoratul Transelectrica a mutat suma de 5 mil. Ron de la Cheltuieli cu restructurarea la Cheltuieli salariale!!), ca de altfel și a altor capitole de cheltuieli, că doar plimbatul de colo-colo nu costă doar bani, ci crează și premisele unor noi scurgeri de bani din companie.

Până atunci însă, să vedem ce răspunde conducerea Transelectrica la starea infracțională de fapt creată prin demersurile făcute cu bună știință în vederea sifonării banului public prin firmele favorite, respectiv executarea lucrarilor de reparații, întreținere, inclusiv defrișări pe liniile electrice gestionate de Transelectrica, adică activitățile de “suflet” ale tripletei Rusu-Vasiu –Teodorescu.

În fapt, Transelectrica are contractată întreagă activitate de mentenanță și reparații cu filiala Smart SA, inclusiv  intervenții accidentale, adică eliminarea PUNCTUALĂ și de urgență a vegetației crescute în culoarul liniei electrice. Asta înseamnă că acolo unde s-a produs un incident sau este pericol să se producă, Smart intervine prin PERSONAL PROPRIU pentru TOALETAREA copacului/copacilor strict în zona punctual identificată, operații plătite cu tarif/ora. Separat de acest tip de curățire a vegetației, Transelectrica are prin sucursalele sale, contractate prin licitații publice cu criteriul cel mai mic preț, lucrări de DEFRIȘĂRI pe culoarul liniei electrice, ADICĂ TĂIERI LA RÂND, lucrări plătite cu 13-400 ron/arbore funcție de grosimea acestuia.

Sub pretextul numărului mare de incidente și a pericolului de declanșarea a liniilor electrice din cauza vegetației, lucru contrazis statistic de numărul de incidente din aceleași perioade ale anului în curs comparativ cu anii trecuți, ca de altfel și de situația efectivă din teren, Directoratul Transelectrica a cerut Sucursalelor prin Notă de Serviciu 32157/01.08.2018 să ia  urgent măsuri de tăiere a vegetației lemnoase. Unele dintre aceste sucursale au dat curs mai departe notei, declansand procedura de sifonare a banului public pe următoarea schemă rudimentară.

În loc să efectueze aceste lucrări de defrișări cu prestatorii cu care au încheiate contracte prin licitații publice deschise, EXPRES PENTRU ACEST TIP DE LUCRĂRI, Sucursala Transelectrica București dă comandă pentru executarea acestor servicii societății Smart în baza contractului de mentenanță  C263/2017, cu toate că obiectul contractului cu Smart este DOAR INTERVENȚIA PUNCTUALA asupra vegetației, și nu defrișări, tăieri la rând. Smart SA arată firesc, prin adresa nr.8195/21.08.2018 că nu are personal suficient pentru efectuarea acestor tipuri de lucrări și nici în termenul cerut, și solicită acordul Transelectrica de a subcontracta serviciile. “Terenul” a fost pregătit. “Mingea” la Directorat Transelectrica.

Astfel încât, nicio surpriza, apar “la serviciu” firme clientelare despre care se spune că ar fi din portofoliul Rusu-Vasiu-Teodorescu. Depun oferte către Smart prin achiziție directă, simulate și acestea astfel încât să fie desemnat câștigător Keyron SRL, următorii:

-        SC Keyron Electric Company SRL, prin director Sarca Viorel, antreprenor care a lucrat atât pentru Electrica Serv (cu director tehnic Vasiu Viorel), cât și pentru Transelectrica (cu director mentenanță Rusu Adrian)  cu firma sub denumirea NordInvest Company SRL, ale căror operațiuni fac obiectul rapoartelor de control ale Curții de Conturi.

-       SC Electroprecizia AG SRL, prin director Sucursala București Marian Florea. Soția acestuia,  Manuela Florea a fost numită de câteva luni inginer șef la ST Pitești, unde ar urma să se ocupe de contractarea și decontarea serviciilor pe care aceeasi “echipă”, vrea să le contracteze și la această sucurasală. Dl Florea Marian  a fost coleg în direcția de mentenanță la Transelectrica cu “binomul” Rusu-Vasiu, până când a fost obligat să părăsească compania în urma unor scandaluri de coruptie legate de contractele C52/2008 si C57/2012 prin care, tot prin Smart, se achizitioneau echipamente la preturi de zeci de ori mai mari decât cele de pe piată. La atâta experientă impreună acumulată in căpusarea companiei, tripleta Rusu-Vasiu-Teodorescu face in prezent eforturi pe toate planurile pentru demiterea membrului directorat Saragea Constantin și aducerea în locul acestuia chiar a lui Marian Florea (!!! Replica Electroprecizia aici)

-       SC Energotech SA, prin director DEC Cezar Balinisteanu,  companie a cărui profil și obiect de activitate efectiv este cu totul și cu totul altul, această oferta fiind o premieră pentru o societate furnizoare de piese de schimb și echipamente în relatia cu Transelectrica; dar trebuie să simulăm până la capăt, nu?

Asadar, câștigă fără nici o emoție favoritul Keyron SRL, respectiv Sarca Viorel, a cărui locație din Timișoară ar fi fost frecventată constant în ultimele luni de tripleta Rusu-Vasiu-Teodorescu. “Exotică” este apariția în această combinație toxică pentru Transelectrica a unui alt personaj controversat, care completează “cooperativa”: fostul deputat PSD Armaș Iosif, personaj care a aruncat la gunoi perla turismului balnear Băile Herculane. Pe soția dlui Armaș o regăsim numită pe unul din posturile de conducere inventate special pentru “cei aleși”, cel de Manager Departament Reprezentare Internațională. Vizitele lui Iosif Armaș în sediul Transelectrica, in birourile celor trei directori le rivalizează pe cele ale unui angajat obișnuit, iar participarea lui la momentele de timp liber de după foarte desele și nejustificatele ședințe de “analiză” din teriotoriu este un lucru deja firesc. Rolul lui? Surse din cadrul companiei susțin că ar fi fost acela de a transmite mesajele tripletei celor cu rol activ în bună funcționare a schemei și posibil de a face presiuni sau a  amenința cu demiterea acolo unde există întârzieri sau împotriviri.

Dar să revenim. Keyron a executat comanda de servicii defrișare, aferentă cererii de oferta, în suma de aproximativ 80.000 ron, pentru care așteaptă decontarea. Dar lucrurile se agravează. În ciuda faptului că Smart București arată prin adresa nr.8837/12.09.2018 că problema vegetației crescută în culoarul LEA din gestiunea ST București NU MAI ESTE UNA DE URGENȚĂ, întrucât numărul declansarilor din cauza vegetației în ultima perioada de timp A SCĂZUT CONSIDERABIL, și că ST București are prestator expres pentru aceste lucrări, Smart SA, în urmă presiunilor constante pe toate canalele venite de la Transelectrica pentru a continua comenzile către Sarca și a face decontările, trimite o echipa în teren să verifice  (a câtă oară??) dacă există vreun pericol iminent de declanșare din cauza vegetației și… STUPOARE: în teren constată că EXISTĂ LUCRĂRI NEAUTORIZATE ȘI NELEGALE EFECTUATE ASUPRA VEGETAȚIEI DE SUB CULOARUL  LINIEI ELECTRICE AERIENE București Sud - Domnești de la stâlpul 1 la stâlpul 115 și București Sud - Slatina de la stâlpul 172 la stâlpul 305. Estimarea valorii lucrărilor efectuate nelegal și neautorizat este cca 250.000 ron. Suma pentru care, repet, Smart nu a emis comandă nimănui, nici măcar lui Keyron.

În față acestei situații complexe de infracționalitate, atât la regimul de intervenție asupra liniilor energetice naționale, cât și a regimului silvic, Smart SA face adresa numărul 1078 din 12.10.2018. în care aduce la cunoștință Directoratului Transelectrica starea de fapt și arată: “consider neoportună inițierea unor programe de lucrări pentru a tăia vegetația ce DEJA FUSESE TĂIATĂ”. Reacția tripletei Rusu-Vasiu-Teodorescu împinși de la spate, se pare... de Sarca Viorel și Iosif Armaș? Capul în nisip legat de acțiunile nelegale asupra sistemului energetic național, dar o reacție extrem de rapidă în a schimba de la conducerea Smart care s-a opus depășirii cadrului legal, a cărui căsăpire a fost tranșată în ședința Consilului de Adminitrație a SMART SA din16.10.2018. Emblematică pentru acest grup fărădelege este afirmatia lui Vasiu din sedinta de Directorat din exact 16.10,  ziua cand directorul Smart urma sa fie schimbat.  Dupa ce Rusu dă citire adresei Smart nr.1078 si intreabă ce facem, Vasiu răspunde cu o replică care pare de tip mafiot: “ Vedem noi dupa ziua de azi…”

În concluzie, “drujbele” din Directoratul Transelectrica taie și spânzură după bunul lor plac. Vă intrebati ce face Ministerul tutelar, Ministerul Economiei, prin Dl Ministru Andruscă Dănuț? Nimic. Prea puțin interesat și prea fericit de mașina pe care o va primi de la Transelectrica în regim de comodat (o situație nici ea prea legală), după ce Directoratul a dat o hotărâre in acest sens. Si toate astea pentru ca “drujbele” să poată să căpuseze în tihnă Transelectrica.

Dar poate le aude totusi cineva. Și le oprește.

PS: Până la ora publicării nu s-a putut obține un punct de vedere din partea conducerii Transelectrica sau Ministerul Economiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.