Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drumul spre anticipate: poza momentului / SURSE

Guvern
orban iohannis

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au convenit, vineri, la Palatul Cotroceni, începerea procedurilor pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate și organizarea lor odată cu alegerile locale din luna mai.

***Cum se ajunge la anticipate: Guvernul Ludovic Orban își dă demisia sau este demis prin moțiune de cenzură, Parlamentul respinge două propuneri de premier în termen de 60 de zile, președintele Klaus Iohannis dizolvă Parlamentul.

Poza momentului este următoarea:

1. Premierul Ludovic Orban preferă să nu demisioneze din funcție (varianta cea mai rapidă și sigură) pentru că vrea să rămână interimar până la instalarea viitorului guvern rezultat după anticipate. Chiar dacă nu este prima opțiune demisia lui Orban, surse din PNL spun că se poate recurge și la această soluție dacă nu există siguranța că iese planul de mai jos.

2. Dacă se așteaptă revenirea parlamentarilor din vacanță, la 3 februarie, pentru ca PSD să depună moțiune de cenzură, se pierde timp prețios. Durează cam 120 de zile de la demiterea guvernului până la anticipate și cu cât se trage de timp, cu atât devine tot mai greu să se ajungă la alegeri anticipate odată cu alegerile locale din luna mai, așa cum vor liberalii.

3. Se testează apele acum pentru o procedură de urgență, spun surse parlamentare. Scenariul vehiculat este următorul:

  • Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pentru un pachet legislativ care să ofere cât mai multor partide motive să demită Guvernul. Se discută despre această mutare fie săptămâna viitoare, fie peste două săptămâni, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului. Angajarea răspunderii deschide ușa pentru o moțiune de cenzură în 3 zile.
  • Angajarea răspunderii s-ar putea face pentru alegerea primarilor în două tururi (să oblige PSD și UDMR să voteze contra) și desființarea SIIJ (să împingă și ALDE să voteze contra).
  • Dacă nu sunt suficiente voturi pentru demiterea Guvernului Orban, nu este deloc exclus să voteze chiar și unii parlamentari PNL să-și dărâme propriul guvern.

Procesul ar putea să nu fie totuși chiar așa lin cum ar vrea liberalii.

Manevra-fulger depinde mult de PSD pentru că social-democrații pot face majoritate în conducerea Parlamentului și ar putea să pună bețe în roate planului PNL prin tergiversare. 'Antidotul' PNL în acest caz e demisia lui Ludovic Orban de la Palatul Victoria.

După ce Guvernul Orban demisionează sau este demis, mai trebuie să fie respinși doi premieri. Chiar dacă suficiente partide vor lua decizii pro-anticipate, se ajunge tot la votul individual, secret, al parlamentarilor. Cum sunt destui senatori și deputați aflați la primul mandat și aceștia și-ar pierde pensia specială dacă nu-și duc mandatul la capăt, e foarte posibil să fie 'defecțiuni' la vot și să apară surpriza să pice guvernul Orban, apoi să fie respinsă prima propunere de premier, dar a doua propunere de premier să fie votată de parlamentari și astfel nu se mai ajunge la anticipate, iar cabinetul Orban a fost demis/și-a dat demisia degeaba.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.