Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drumul spre un parc imobiliar eficient energetic și neutru climatic. De la nZEB la ZEB

constructii imobiliare

Aproximativ trei sferturi dintre clădirile din Europa sunt vechi și ineficiente energetic. Acest lucru se traduce într-un consum uriaș de energie și facturi ridicate plătite de cetățeni, precum și o cantitate mare de gaze cu efect de seră generate, ce au o contribuție importantă la schimbările climatice. În acest context, Comisia Europeană propune o viziune foarte ambițioasă: ca întregul parc imobiliar să devină unul foarte eficient energetic și neutru climatic până în 2050. Astfel, toate clădirile existente ar trebui transformate în clădiri cu emisii zero până în 2050. Cum se poate ajunge acolo și, mai ales, care vor fi beneficiile acestei transformări, explicăm în articol.

Parcul de clădiri îmbătrânit al Europei

În prezent, parcul imobiliar al Europei este vechi, iar schimbările necesare se întâmplă lent.

„Peste 220 de milioane de unități de clădire, reprezentând 85% din parcul imobiliar al UE, au fost construite înainte de 2001. Iar dintre clădirile care există astăzi, 85-95% vor exista și în 2050”, notează Comisia Europeană, în comunicarea „Valul de renovări”.

Mai detaliat, o treime (35%) din parcul imobiliar al UE are mai mult de 50 de ani vechime și peste 40% din parcul imobiliar a fost construit înainte de 1960. Așadar, majoritatea clădirilor existente sunt vechi și ineficiente din punct de vedere energetic, pe fondul lipsei unor standarde și reglementări în domeniu la acea vreme.

„În Europa, codurile de construcție cu reglementări specifice privind izolarea termică a anvelopei clădirii au început să apară după anii 1970. Aceasta înseamnă că o mare parte din parcul imobiliar actual al UE a fost construit fără nicio cerință de performanță energetică. Conform standardelor actuale de performanță energetică în domeniul construcțiilor, aproape 75% din acesta este ineficient din punct de vedere energetic”, se arată în comunicarea Comisiei.

În urma introducerii regulilor de performanță energetică în codurile naționale de construcție, clădirile noi consumă astăzi doar jumătate comparativ cu clădirile tipice din anii 1980, potrivit Comisiei Europene.

Situația în România este similară, așa cum reiese din Strategia Națională de Renovare pe Termen Lung (SNRTL), publicată în noiembrie 2020. La nivel național, există aproximativ 5,6 milioane de clădiri, 73% dintre acestea fiind construite până în 1980 (detalii în Figura 1).

content-image

DETALII/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.