Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După Austria, și Franța anunță măsuri de protecție: Prezervativele vor fi gratuite pentru tinerii între 18 și 25 de ani

prezervativ

Accesul la prezervativele masculine va fi gratuit în farmacii pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani începând cu 1 ianuarie, a anunțat joi Emmanuel Macron, pe fondul unei recrudescențe a infecțiilor cu transmitere sexuală, transmite France24.

"În farmacii, prezervativele vor fi gratuite pentru tinerii între 18 și 25 de ani. Aceasta va începe la 1 ianuarie. Este o mică revoluție în materie de prevenție", a lansat președintele Republicii în cadrul unei sesiuni a Consiliului Național de Refondare (CNR) dedicată sănătății tinerilor, la Fontaine-le-Comte, lângă Poitiers (Vienne).

Costul acestei măsuri nu a fost cuantificat în acest stadiu.

Dar această măsură este încă necunoscută: doar 21% dintre minori și 29% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani sunt la curent cu ea, potrivit Elysée.

Cu toate acestea, numărul de infecții cu transmitere sexuală, în special Chlamydia și gonoreea, este în creștere în rândul tinerilor, în special în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani (+45% între 2017 și 2019), potrivit datelor Președinției. În 2021, numărul de noi diagnostice de infectare cu HIV a stagnat, de asemenea, la aproximativ 5.000.

Până în 2030, obiectivul este "zero noi infecții cu HIV" și eliminarea ITS "ca probleme majore de sănătate publică", conform obiectivelor stabilite în timpul precedentului mandat de cinci ani al lui Emmanuel Macron.

Papilomavirus

Printre alte progrese necesare în ceea ce privește "sănătatea sexuală a tinerilor", șeful statului a menționat vaccinarea adolescenților - fete și băieți - împotriva infecțiilor cu papilomavirus, legate de apariția mai multor tipuri de cancer, în special al uterului.

"Este o muncă uriașă de informare. Trebuie să o ducem în școli, trebuie să ne intensificăm eforturile și vom face această investiție", a pledat el.

"Nu exclud posibilitatea unei vaccinări obligatorii atunci când toate acestea vor fi puse în aplicare și vom avea recomandările științifice corecte", a insistat el.

În Franța metropolitană, acoperirea vaccinală a adolescenților cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani împotriva acestor infecții este estimată la 43,6%, potrivit unui studiu al agenției Santé Publique France publicat la sfârșitul lunii noiembrie. Această cifră este "departe de obiectivul de 60%" stabilit în planul de combatere a cancerului 2014-2019, notează SPF. Cifra scade, de asemenea, la mai puțin de 10% în rândul băieților tineri, a precizat Emmanuel Macron.

La CNR, care a reunit profesioniști și asociații, participanții au cerut o campanie națională de vaccinare destinată adolescenților și părinților acestora.

În ceea ce privește educația sexuală, "nu suntem buni la acest subiect. Realitatea este foarte, foarte departe de teorie. Trebuie să facem o treabă mult mai bună în ceea ce privește formarea profesorilor noștri, (...) trebuie să creștem gradul de conștientizare", a spus șeful statului francez.

Bugetul asigurărilor sociale, adoptat săptămâna trecută de Parlamentul francez, prevede, de asemenea, contracepție de urgență gratuită pentru toate femeile, fără prescripție medicală. De asemenea, intenționează să facă posibilă depistarea anumitor infecții cu transmitere sexuală fără prescripție medicală pentru toată lumea, iar pentru cei sub 26 de ani, gratuit.

Sinuciderea tinerilor

Președintele a avut, de asemenea, o lungă discuție cu specialiști în psihiatrie infantilă pe tema sinuciderii în rândul tinerilor, la bordul unui autobuz care se deplasează în departamentul Vienne pentru a se întâlni cu adolescenții.

"Este un fenomen care ne îngrijorează foarte mult", a explicat profesorul Ludovic Gicquel, șeful secției de psihiatrie a copiilor și adolescenților de la spitalul Laborit din Poitiers.

În departamentul Vienne, cel puțin zece tineri s-au sinucis de la începutul anului, de trei până la patru ori mai mulți decât în trecut, a precizat el, subliniind "precaritatea psihologică" a adolescenților de la epidemia Covid-19 și "interactivitatea digitală care nu îi ajută să găsească resurse pentru a se liniști".

CNR, inițiat de Emmanuel Macron, reunește aleși, profesioniști, sindicate și asociații pentru a încerca să reformeze Franța prin consultare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.