Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce 2 ani de zile România nu a fost invitată, Agenția de Investiții din Republica Moldova își cere scuze: Un mulțumesc deosebit fraților de peste Prut

Radio Chișinău
Moldova Romania

Agenția de Investiții din R.Moldova aduce scuze Asociației Investitorilor din România pentru confuzia creată în cadrul desfășurării Moldova Business Week 2022. Potrivit unui comunicat al Agenției, România este unul dintre principalii parteneri diplomatici și comerciali, iar investițiile operate în Republica Moldova vin să fortifice relațiile dintre ambele state.

„Deja de mai mulți ani, Agenția de Investiții din Moldova colaborează cu Asociația Investitorilor din România, iar anual, desfășurăm o serie de activități pentru consolidarea relațiilor bilaterale... În context, ne exprimăm regretul față de confuzia ivită cu privire la participarea Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova la Moldova Business Week 2022. În acest an, la sesiunea de deschidere a evenimentului au fost prezenți cea mai numeroasă delegație de oameni de afaceri din România alături de Excelența Sa Principele Radu al României, recunoscut pentru acțiunea sa în diplomația politică și economică a țării, dar și Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, dl Janis Mazeiks. Cei doi oficiali, au reiterat din nou valorile europene și democratice ale comunitați europene, a cărei membră este și România”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Agenția a precizat că, de asemenea, la eveniment au fost invitați Sorin Grindeanu - viceprim-ministru, ministrul transporturilor și infrastructurii al României, dar și Adina Vălean – comisarul european român pentru transporturi.

Ne exprimăm scuzele de rigoare față de confuzia care a generat neînțelegere. Avem convingerea că vom continua să colaborăm pentru promovarea climatului investițional, Agenția de Investiții fiind deschisă pentru inițierea unor discuții și altor oportunități de colaborare cu Asociația Investitorilor din România”, se mai menționează în comunicat.

Contactat de reporterul Deschide.MD, directorul general al Agenției de Investiții, Marin Ciobanu, a declarat că regretă situația creată, precizând că este cetățean al României și are o simpatie deosebită față de poporul român. La fel, demnitarul a menționat că de organizarea evenimentului s-a ocupat fosta conducere a Agenției, el fiind numit în funcția de director acum două săptămâni.

Șeful Agenției de Investiții a precizat că în discursul său, ținut în cadrul evenimentului, a vorbit despre România, dar și ajutorul constant, oferit de autoritățile de la București.

Un mulțumesc deosebit fraților de peste Prut pentru sprijinul politic constant, dar și pentru angajamentul lor profund de a realiza investiții în Republica Moldova și, nu în ultimul rând, pentru că ne sunt parteneri de încredere și prieteni”, a spus Marin Ciobanu.

Amintim că ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, și-a exprimat surprinderea că Asociația Investitorilor din România în R. Moldova nu este parte a Moldova Business Week 2022. Potrivit lui, companiile române prezente pe piața moldovenească au creat peste 10 mii de locuri de muncă și au o cifră totală de afaceri de aproape un miliard de euro. Doar capitalul social cumulat al celor trei bănci comerciale care au trecut Prutul și sunt active în R. Moldova depășește 250 de milioane de euro.

Președintele executiv al Asociației Investitorilor din România, Dan Nuțiu, a declarat pentru Deschide.MD că nu poate explica motivul absenței de la eveniment: „Probabil a fost o scăpare de-a lor în acest an și nu-mi pot explica motivul absenței. Este un mesaj care ne dă motive de îngrijorare, în contextul în care România este principalul partener economic al R. Moldova. Nici la ediția din anul trecut nu am fost invitați și probabil a fost păstrat același format.”.

Ulterior, prim-ministrul Natalia Gavrilița și-a cerut scuze față de mediul de afaceri românesc care activează în R.Moldova pentru faptul că Asociația Investitorilor din România nu a fost invitată la Moldova Business Week 2022. Șeful Executivului a precizat că acest incident a avut loc din cauza unei lipse de comunicări ca urmare a modificărilor de cadre la nivel guvernamental.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.