Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce a pierdut la CCR, USR îi cere lui Iohannis să-și blocheze propria reformă: Să trimită noile legi ale educației înapoi în Parlament!

Facebook
Klaus Iohannis

USR a solicitat miercuri preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament legile Educaţiei, pentru a corecta prevederile propuse de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, care discriminează între elevi, baronizează universităţile şi protejează plagiatorii, anunţă formaţiunea într-un comunicat. CCR a decis, miercuri, că legile educaţiei naţionale sunt constituţionale şi a respins sesizarea USR şi Forţa Dreptei pe proiectele de lege.

Apelul USR vine ca urmarea a deciziei Curţii Constituţionale de astăzi, prin care au fost respinse sesizările de neconstituţionalitate depuse de USR şi Forţa Dreptei la Legile Educaţiei, care reclamau vicierea procedurii care a stat la baza adoptării proiectelor de lege, examenul paralel de admitere la liceu, prevederile privind transportul elevilor, exmatricularea elevilor în timpul învăţământului obligatoriu, se arată în comunicat.

Senatorul USR Ştefan Pălărie, membru al Comisiei pentru învăţământ din Senat, avertizează că dacă legile Educaţiei vor fi promulgate în forma actuală, ele vor produce grave disfuncţionalităţi în sistem, generaţii polarizate social, rate mai mari de excluziune şi abandon. „Deşi CCR a considerat că nu au hibe de constituţionalitate, aceste legi pică toate celelalte examene posibile - criterii tehnice, criterii OECD sau UNICEF, examenul bunului-simţ, examenul specialiştilor, examenul consensului social – fiind respinse de toate grupurile sociale.”, spune senatorul, potrivit news.ro.

USR critică admiterea la liceu

În acest context, USR cere ministrului Educaţiei ca noul examen de admitere la liceu – „criticat de absolut toată lumea” – să fie pilotat în cât mai puţine licee şi doar cu experţi internaţionali, iar dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare, să se renunţe la acest examen paralel de admitere la liceu.

La rândul ei, senatoarea USR Silvia Dinică, membră a Comisiei pentru învăţământ din Senat, atrage atenţia că actuala generaţie de elevi, care zilele acestea susţine probele de evaluare naţională, este „generaţia proiectului România Educată”, generaţie din care 20.000 de elevi nu au intrat în examen, ceea ce este catastrofal din punct de vedere al eficienţei actului educaţional.

”USR va continua să monitorizeze ceea ce se întâmplă în sistemul de educaţie şi să pregătim soluţii corecte. Vom monitoriza sutele de ordine de ministru subsecvente Legilor Educaţiei, pentru că şi acolo lucrurile pot fi reglementate în mod greşit şi să creăm mai multe probleme decât soluţii”, arată Silvia Dinică.

CCR a respins miercuri ca neîntemeiate sesizările depuse de USR şi Forţa Dreptei pe legile educaţiei naţionale, a anunţat instituţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.