Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce a sudat uși de blocuri ca să carantineze oameni, China se războiește cu șeful OMS: Face remarci iresponsabile

CNN
Shanghai

China a ripostat miercuri la ceea ce a numit comentariile „iresponsabile" ale șefului Organizației Mondiale a Sănătății, care a descris politica intransigentă a țării, „zero COVID", ca fiind „nesustenabilă". Oficialii din Shanghai, care se află acum în a șasea săptămână de izolare totală, au declarat miercuri că jumătate din oraș a obținut statutul de „zero COVID", însă restricțiile vor rămâne în vigoare, potrivit Reuters.

„Sperăm ca persoana respectivă să poată privi politica chineză COVID în mod obiectiv și rațional și să cunoască faptele, în loc să facă remarci iresponsabile", a declarat purtătorul de cuvânt Zhao Lijian. Liderii chinezi au amenințat săptămâna trecută că vor lua măsuri împotriva celor care critică această politică, despre care autoritățile spun că „pune viața pe primul loc". Abordarea intransigentă a Chinei contrastează cu cea mai mare parte a altor părți ale lumii, unde guvernele au ales să trăiască cu virusul.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că politica de toleranță zero a Chinei față de COVID-19 nu este sustenabilă, având în vedere ceea ce se știe acum despre virus. „Nu credem că este sustenabilă având în vedere comportamentul virusului și ceea ce anticipăm în viitor", spunea marți directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. La rândul său, directorul pentru situații de urgență al OMS, Mike Ryan, a declarat că trebuie luat în considerare și impactul unei politici „zero-COVID" asupra drepturilor omului.

De asemenea, el a precizat că în China s-au înregistrat 15.000 de decese de la apariția virusului în orașul Wuhan, la sfârșitul anului 2019 - un număr relativ mic în comparație cu aproape 1 milion în Statele Unite, peste 664.000 în Brazilia și peste 524.000 în India. Ținând cont de acest lucru, este de înțeles, a spus Ryan, că cea mai populată țară din lume ar dori să ia măsuri dure pentru a limita răspândirea coronavirusului.

În cadrul programului zero-COVID, autoritățile închid zone mari de populație pentru a opri răspândirea coronavirusului, chiar dacă doar un număr mic de persoane sunt testate pozitiv. Măsurile din Shanghai au fost deosebit de stricte, rezidenților fiindu-le permis să iasă din case doar din motive excepționale, cum ar fi o urgență medicală. Multora nu li se permite nici măcar să iasă din fața casei pentru a se întâlni cu vecinii. Politica de carantină a fost, de asemenea, criticată pentru că separă copiii de părinți și alătură cazurile asimptomatice printre cele cu simptome.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.