Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce Donald Trump a anunțat retragerea masivă a armatei SUA din Afganistan, talibanii au declanșat ofensiva: Lupte grele la Kunduz

Agerpres
Afganistan explozie atentat Jalalabad

Talibanii au atacat vineri noapte oraşul Kunduz din nordul Afganistanului, informează Reuters. Sâmbătă, în oraş aveau loc lupte după ofensiva lansată de islamişti din mai multe direcţii. Forţele armate afgane au fost obligate să riposteze şi să aducă întăriri pentru a-i împiedica pe talibani să obţină controlul asupra unor părţi din localitate.

Alimentarea cu energie electrică şi majoritatea serviciilor de telefonie au fost întrerupte, iar locuitorii s-au refugiat în case. "Oraşul este complet gol, magazinele sunt închise, oamenii nu circulă şi se aud arme grele în mai multe locuri", a relatat agenţiei un localnic, informează agerpres.ro.

Citește și: Florin Călinescu o nimicește pe Viorica Dăncilă! Doamna Dăncilă nu are faţă de un echipament sofisticat

Oficialii guvernamentali de la Kabul şi Kunduz au declarat că talibanii încearcă să se adăpostească în locuinţe, ceea ce nu permite forţelor afgane şi americane să recurgă la lovituri aeriene, iar mai mulţi luptători talibani au intrat în principalul spital din oraş.

Conform ministerului de interne, operaţiunile terestre şi aeriene s-au soldat cu moartea a cel puţin 34 de insurgenţi în trei zone din Kunduz, în timp ce au loc misiuni de curăţare a oraşului.

Citește și: Rareș Bogdan pune tunurile pe Tăriceanu! ‘Aţi stat bot în bot cu PSD şi acum faceţi din amnezie o virtute’

"Forţele de securitate resping atacul talibanilor în unele părţi din oraşul Kunduz. Principala lor prioritate este protecţia civililor", a comunicat un purtător de cuvânt al preşedintelui afgan Ashraf Ghani. "Ca de obicei, talibanii au ocupat poziţii în zone civile", a adăugat el într-un mesaj în reţeaua Twitter.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a confirmat atacul de la Kunduz.

Citește și: Cozmin Gușă îl atacă pe Alexandru Cumpănașu! Reacție cu privire la candidatura la prezidențiale

În ultimii doi ani, insurgenţii au reuşit de trei ori să ocupe porţiuni mari din zonele învecinate, dar au fost respinşi după câteva zile de lupte în care forţele afgane au beneficiat de sprijin aerian din partea SUA. Oraşul strategic a fost de două ori pe punctul de a cădea sub controlul talibanilor.

Atacul de vineri noaptea a avut loc în ciuda perspectivei tot mai apropiate a unui acord între talibani şi Statele Unite, vizând reducerea prezenţei militare americane în Afganistan. Negocierile au loc la Doha, în Qatar. În zilele următoare este aşteptat la Kabul diplomatul american de origine afgană Zalmay Khalizad, pentru a-i prezenta preşedintelui Ghani principalii termeni ai înţelegerii cu talibanii, înaintea unor întâlniri cu partenerii din NATO.

Citește și: Florin Călinescu o nimicește pe Viorica Dăncilă! Doamna Dăncilă nu are faţă de un echipament sofisticat

Un acord cu Statele Unite nu ar duce la încetarea conflictului din Afganistan, dar ar deschide calea pentru negocieri de pace inter-afgane.

Vineri, preşedintele american Donald Trump a declarat că după un eventual acord cu talibanii Statele Unite îşi vor menţine prezenţa militară în Afganistan, la un nivel redus. Surse din rândul talibanilor au calificat însă ideea drept inacceptabilă; insurgenţii cer retragerea tuturor forţelor străine din ţară.

Citește și: Rareș Bogdan pune tunurile pe Tăriceanu! ‘Aţi stat bot în bot cu PSD şi acum faceţi din amnezie o virtute’

În prezent, în Afganistan se află circa 20.000 de militari din NATO, în cadrul unei misiuni conduse de SUA pentru instruirea, consilierea şi sprijinirea forţelor guvernamentale afgane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.