Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce a 'ELIMINAT' corupţia şi pensiile speciale, Declic SARE la Cătălin Predoiu: PROTEJEAZĂ agresorii de copii

www.declic.ro
declic

Comunitatea Declic cere, vineri, explicaţii publice ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, după ce ministerul condus de acesta ar fi dat aviz negativ proiectului de lege care încadrează ca viol orice act sexual al unui adult cu un copil mai mic de 16 ani. Potrivit unui comunicat al Declic transmis AGERPRES, proiectul de lege vine să repare o situaţie "strigătoare la cer" din justiţia română, respectiv sute de agresori au fost lăsaţi în libertate de instanţe, cu pedepse infime sau cu suspendare, pe motiv că victimele, copii şi copile de 11 - 12 ani, ar fi fost de acord să întreţină relaţii sexuale cu adulţi.

În multe motivări, spune ONG-ul, judecătorii au justificat lăsarea în libertate a pedofililor pe motiv că acei copii nu ar fi ţipat sau nu au spus altor adulţi despre abuzurile la care au fost supuşi. "Îi cerem ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să iasă public şi să explice tuturor, mai ales mamelor şi victimelor, acest aviz negativ dat de ministerul său. Cum poate să susţină Ministerul Justiţiei că modificarea Codului Penal este excesivă şi disproporţionată? Cum cred mai marii Justiţiei că un copil aflat sub stare şoc poate înţelege ce i se întâmplă şi poate fi de acord? Cum poate fi tăcerea cauzată de şocul agresiunii considerată acord, aşa cum am văzut în atâtea motivări? Ministerul se face că nu vede că 80% dintre dosarele în care au fost reclamate agresiuni sexuale împotriva minorilor au fost închise, iar vinovaţii au scăpat nepedepsiţi'', a declarat Denisa Soare, campaigner Declic, citată în comunicat. Mai mult, arată sursa citată, există chiar şi un raport oficial al Inspecţiei judiciare care a constatat practica neunitară a judecătorilor şi că sunt magistraţi în România "care ignoră şocul, trauma şi presiunea uriaşă la care e supus un copil abuzat de un adult - mai ales de unul în care are încredere şi care ar trebui să îl protejeze", scrie Agerpres.

Declic îi aminteşte ministrului Cătălin Predoiu că inclusiv CEDO a pus România sub supraveghere din cauza modului în care autorităţile au eşuat să protejeze minorii în faţa agresorilor sexuali. "Suntem îngrijoraţi de punctul de vedere negativ, mai ales că senatorii din Comisia juridică urmează să dea un vot săptămâna viitoare cu privire la modificarea Codului Penal'', a completat Denisa Soare. Comunitatea Declic atrage atenţia că, prin această poziţie, instituţia condusă de Cătălin Predoiu "blochează o lege care ar proteja copiii împotriva agresorii sexuali".

"România este singura ţară din Europa care nu are o lege a consimţământului. Adică nu este prevăzută o vârstă sub care orice act sexual al unui adult cu un minor să fie considerat viol. Practica judiciară a ultimilor ani arată că, în România, agresarea sexuală a unui minor poate fi încadrată ca act sexual consimţit, indiferent de vârsta victimei. Dosarele sunt clasate sau agresorii primesc condamnări blânde. Aşa a ajuns România pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de copii abuzaţi sexual şi la numărul de minori traficaţi", menţionează Declic.

Comunitatea Declic afirmă că susţinut modificarea legii penale, în sensul ca orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol, aproape 100.000 de membri din Comunitatea Declic semnând pentru acest demers. "3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanţele româneşti ca fapte consimţite. Din 18.549 de dosare în care au fost reclamate agresiuni sexuale împotriva minorilor, procurorii au închis 80%, în perioada 2014-2020", se precizează în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.