Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce expiră plafonarea la prețul energiei începe dezastrul. Furnizorul care a venit cu un preț gigantic

safenews.md
energie electrica

Un furnizor de energie electrică a venit cu un preț gigantic, de 7 lei/kWh sau 7.000 de lei/MWh, care ar urma să fie în vigoare după ce prețul plafonat nu se va mai aplica în oferta sa făcută clienților casnici.

Acest exemplu ilustrează incertudinea care planează asupra viitoarelor prețuri care ar urma să fie plătite de populație după momentul ridicării plafonării.

“Pentru înlăturarea oricăror neînțelegeri ulterioare, preţul energiei electrice active este valabil si aplicabil EXCLUSIV pe perioada de aplicare a prevederilor OUG nr. 27/18.03.2022 cu modificările și completările ulterioare, privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.(...) Părțile convin faptul că, după încetarea măsurilor de plafonare aplicabile clienților finali din piața de energie electrică, Pretul energiei electrice active se stabileste conventional la nivelul a 7 lei/kWh (pretul energiei electrice active fara TG), la care se adaugă celelalte taxe și tarife reglementate, în vigoare la momentul facturării, fără a mai fi necesară încheierea unui act adițional la contractul încheiat între părți”.

Un consumator ar urma să plătească de 8 ori mai mult

Aceasta este oferta tip de furnizare de energie electrică pentru casnici din 2025, venită din partea furnizorului Getica 95, controlat de omul de afaceri Viorel Tudose, potrivit observatornews.ro.

La un asemenea tarif, un consumator ar urma să plătească de opt ori mai mult. Adică, la un consum de 200 de kW factura va fi de 1.400 de lei, în loc de 160 de lei cât este acum. Exemplul de ofertă arată, de fapt, haosul care ar putea apărea pe piaţa de energie odată cu eliminarea schemei de compensare.

Recomandările specialiștilor

Experţii avertizează ca în perioada asta românii să fie atenţi la ce oferte primesc din partea furnizorilor şi să aleagă doar tarife apropiate de cele compensate sau să schimbe furnizorul.

Avem tarife plafonate la gaze şi energie până în martie 2025. Plătim preţul de 68 de bani, 80 de bani sau 1,3 lei pe kWh la energie electrică, în funcţie de cât consumăm.

Incertitudine pe piaţă de anul viitor

Iar la gaze avem un plafon de 31 de bani pe kWh. După 31 martie 2025, nimeni nu ştie ce tarife va achita la energie şi la gaze sau cum se va face liberalizare pieţei.

Pentru moment, cei mai mulţi furnizori de gaze şi energie vin cu tarife care sunt sub plafoanele impuse prin lege. Totuşi, cine primeşte o ofertă de reînnoire a contractului ar trebui să fie atent la câteva lucruri.

În cazul în care contractul nostru la gaze sau energie este valabil şi după expirarea plafonării, se va aplica preţul pe care l-am stabilit cu furnizorul. Există totuşi companii care au legat prețul de anul viitor de prețul de pe bursă, caz în care va fi un preț variabil de la o lună la alta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.