Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce Ucraina a avertizat asupra unui dezastru, Rusia dă asigurări: 'Vom folosi propriul combustibil nuclear la centrala ucraineană Zaporojie'

antena3.ro
zaporojie

Rusia va folosi propriul combustibil nuclear la centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, după ce această centrală şi-a consumat rezervele de combustibil, a anunţat joi agenţia de presă TASS, citând un reprezentant al agenţiei ruse pentru energie nucleară Rosenergoatom, transmite Reuters.

''Combustibilul care este în funcţiune va fi epuizat ... în viitor va fi folosit al nostru'', a declarat Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom.

Situaţia centralei nucleare Zaporojie este incertă după ce aceasta a pierdut din nou miercuri, pentru a doua oară în cinci zile, conexiunea electrică externă şi depinde exclusiv de propriile sale generatoare de urgenţă.

Compania de stat pentru energie nucleară din Ucraina, Energoatom, a acuzat partea rusă că nu permite accesul la centrală pentru un convoi de vehicule aparţinând companiei ucrainene şi care transportă motorină.

Sâmbătă, în cadrul unei emisiuni la BBC World News, Petro Kotin, şeful companiei nucleare de stat ucrainene Energoatom, a avertizat că generatoarele diesel au în prezent doar o rezervă limitată de combustibil.

„În acest moment lucrăm la logistică pentru a furniza mai mult combustibil pentru aceste generatoare", a spus el.

Energoatom nu a spus care este stadiul negocierilor cu autorităţile ruse în ceea ce priveşte aprovizionarea cu combustibil a centralei.

„Dacă (generatoarele) rămân fără combustibil, se vor opri, iar după aceea va fi un dezastru... va avea loc topirea nucleului activ şi o eliberare de radioactivitate de acolo", a mai spus Kotin.

De la începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, Moscova şi Kievul s-au învinovăţit reciproc de bombardamente în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, care au avariat unele clădiri ale centralei şi sistemul de alimentare cu energie electrică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.