Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După Comisia Europeană, și Consiliul Europei intră în conflict cu Polonia: Este nemulțumit de definiţia legală a violului

polonia

Polonia trebuie să-şi schimbe definiţia legală a violului pentru a-şi proteja mai binele femeile, a cerut joi Consiliul Europei, într-o nouă dispută cu naţionaliştii polonezi la putere în privinţa drepturilor omului şi a valorilor democratice, relatează Reuters.

În pofida unor proteste în masă, guvernul condus de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) a înăsprit legile antiavort deja restrictive din acest stat UE, introducând o interdicţie de facto asupra avorturilor.

Consiliul Europei (CoE) susţine că Varşovia trebuie să-şi intensifice eforturile de combatere a violenţei sexuale, inclusiv schimbând definiţia violului, pentru "a se îndrepta de la o definiţie bazată pe forţă la una care acoperă toate actele sexuale neconsimţite".

"Fără o definiţie a violului bazată pe consimţământ în legea penală, procurorii vor decide invariabil să nu urmărească inculparea în cazurile în care actul sexual nu este contestat, dar consimţământul da", a precizat CoE într-un comunicat.

Polonia ar trebui să amelioreze, de asemenea, îngrijirea medicală de urgenţă şi serviciile asigurate victimelor violenţelor sexuale, să instruiască personal medical, din poliţie şi pe cel de intervenţie de urgenţă în cazuri de viol şi să intensifice dialogul între stat şi militantele pentru drepturile femeilor, se mai menţionează în textul citat.

Comunicatul este parte dintr-o evaluare privind modul în care ţările implementează Convenţia de la Istanbul din 2014 privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor. Dintre cele 17 state analizate până acum, numai trei - Belgia, Malta şi Suedia - incriminează violenţa sexuală doar pe baza lipsei consimţământului.

Şase dintre cele 27 de state UE nu au ratificat convenţia, este vorba despre Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Republica Cehă, Letonia şi Lituania.

Drepturile femeilor constituie unul dintre cele câteva domenii în care Varşovia e în dispută cu UE, unde Comisia Europeană are puterea de a tăia fondurile ţărilor care încalcă drepturile şi valorile democratice.

Comisia Europeană este în dispută cu Polonia şi asupra drepturilor membrilor comunităţii LGBT şi a dat termen Varşoviei până miercuri să răspundă la criticile provocate de decizia unor comunităţi poloneze de a se declara "libere de LGBT".

Ministerul Familiei şi Politicii Sociale a respins preocupările Comisiei că această desemnare reprezintă o discriminare, afirmând într-un comunicat de miercuri că respectiva desemnare nu a afectat dreptul nimănui de a trăi şi lucra în regiune.

De asemenea, Varşovia a precizat că va acoperi găurile dacă aşa-numitele zone "libere de LGBT" pierd fonduri UE.

Ministerul a mai precizat că au fost instituite proceduri pentru a proteja împotriva discriminării în cadrul proiectelor finanţate de UE şi că acestea sunt implementate în conformitate cu legile UE.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că răspunsul Poloniei în chestiune este analizat. Dacă acesta va fi găsit deficitar, executivul UE poate cere noi măsuri din partea autorităţilor poloneze sau poate introduce o acţiune în justiţia comunitară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.