Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După Crimeea, Rusia își mărește teritoriul cu încă o regiune

rusia

Liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, a anunţat luni la Moscova că intenţionează să organizeze un referendum în privinţa alipirii regiunii separatiste proruse georgiene la teritoriul Federaţiei Ruse, informează Interfax.

''Reunificarea cu Rusia este un vis mai vechi al poporului sud-osetin care s-a lovit timp de două secole de şovinismul georgian'', a afirmat Tibilov în timpul unei întâlniri cu consilierul prezidenţial rus Vladislav Surkov.

Citește și: Gică Popescu primește o lovitură din partea DNA

''Realităţile politice de astăzi sunt de aşa natură încât să putem face o alegere istorică. Trebuie să ne unim cu Rusia pentru a asigura securitatea şi prosperitatea Osetiei de Sud şi a poporului său'', a adăugat el.

De amintit că, la 18 martie 2015, ziua în care se împlinea un an de la anexarea Crimeii, preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, au semnat la Moscova un 'tratat de alianţă şi integrare', un document ce prevede în special crearea unui spaţiu de apărare şi securitate colectivă între Rusia şi regiunea separatistă prorusă georgiană, teritoriu a cărui independenţă a fost recunoscută de Moscova după războiul ruso-georgian din 2008.

Citește și: Cătălin Tolontan oferă doi detalii din dosarul Gala Bute: Ce echipă de șoc avea Elena Udrea

Un document similar a fost semnat în luna noiembrie a anului trecut cu Abhazia, celălalt teritoriu separatist prorus din Georgia, cele două 'tratate de alianţă şi integrare' fiind promulgate de preşedintele rus în pofida criticilor venite din partea NATO şi UE, care au atras atenţia Moscovei, că, prin acest demers, încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei şi pune în pericol securitatea în regiune.

Preşedintele georgian Ghiorghi Margvelaşvili a avertizat la acea vreme că încheierea de către Moscova a unor astfel de 'tratate' cu cele două regiuni georgiene înseamnă practic 'un pas spre anexarea' acestor teritorii, scrie agerpres.ro

Citește și: Klaus Iohannis, ordin pentru Victor Ponta: Nu are ce căuta într-o democraţie puternică

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.