Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După demisia curajoasă din magistratură va fi numită Dana Gîrbovan în funcția de Ministru al Justiției?

timpolis.ro
dana girbovan

După ce anterior anunțase că acceptă nominalizarea pentru funcția de Ministru al Justiției, ieri dimineață, Dana Gîrbovan și-a dat demisia din magistratură pentru a îndeplini condițiile legale de numire în această demnitate.

Faptul că Dana Gîrbovan a acceptat provocarea Primului Ministru nu miră pe nimeni, doamna Gîrbovan fiind cunoscută ca fiind un magistrat nu doar bine pregătit și onest, dar și ca un om care acceptă provocările.

Ceea ce probabil a surprins multă lume a fost faptul că, pentru a accepta această provocare și pentru a putea fi numită în funcția de Ministru al Justiției de către Președintele României, Dana Gîrbovan și-a dat demisia din magistratură.

Demisia din magistratură a Danei Gîrbovan în această conjunctură este foarte riscantă din cel puțin două perspective:

1. A acceptat această provocare și și-a dat demisia din magistratură într-un moment dificil pentru partidul care a propus-o pentru portofoliul justiției.

Este indubitabil faptul că, în urma retragerii de la guvernare a celor de la ALDE, coroborat cu lipsa sprijinului celor de la UDMR, PSD-ul este la un pas de a intra în opoziție.

Analizând dispozițiile constituționale incidente (art. 85), se constată cu ușurință faptul că, în acest context, Președintele Klaus Iohannis nu mai poate (chiar dacă ar dori) aproba remanierea solicitată de Primul Ministru al României, cu o singură excepție: remanierea să fie ratificată de Parlament.

Pierzând pe rând sprijinul UDMR și, recent al celor de la ALDE, PSD-ul nu mai are majoritatea necesară obținerii în Parlament a voturilor necesare aprobării remanierii propuse de Primul Ministru al României.

2. Este greu de crezut faptul că Președintele Klaus Iohannis va încuviința propunerea ca Dana Gîrbovan să ocupe funcția de Ministru al Justiției.

După ce i-a sprijinit cât a putut pe Laura Codruța Kovesi și Augustin Lazăr, ar fi împotriva firii ca Președintele României să o valideze în funcție pe Dana Gîrbovan fără nicio ezitare.

O posibilă validare a Danei Gîrbovan în funcția de Ministru al Justiției ar atrage asupra Președintelui Klaus Iohannis nemulțumirea nu doar a electoratului său #rezist, ci și a P.N.L., partid care i-a cerut imperativ Președintelui să nu valideze această propunere.

Deși ideea trecerii în opoziție a PSD-ului este seducătoare, cu atât mai mult a dizolvării Parlamentului și a organizării anticipate a alegerilor parlamentare (fapt care nu se poate întâmpla, potrivit art. 89 alin. 3 din Constituție, decât după validarea noului Președinte al României), îmi doresc ca doamna Dana Gîrbovan să devină Ministru al Justiției datorită aprecierii deosebite pe care o am față de Domnia Sa.

Sunt convins de faptul că, având-o în frunte pe Dana Gîrbovan, justiția din România ar începe rapid procesul de recredibilizare.

___

Comentariu de Constantin Florin Durgheu, avocat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.