Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După dezvăluirile lui Vâlcov, PNL contraatacă: 'Cel mai mare jaf instituţionalizat din istoria României'

Valcov

Senatorul PNL, Florin Cîțu, a scris, luni, pe Facebook, că în perioada Cabinetului Ponta, când Liviu Dragnea era vicepremier, s-a produs „cel mai mare jaf instituționalizat din istoria României”, prin memorandumul dat pentru ștergerea datoriei de 400 milioane de dolari a companiei KazMunayGas.

"Astăzi despre cel mai mare jaf instituționalizat din istoria României. (...) În 2014, guvernul condus de Victor Ponta (alt mare patriot) aproba un memorandum prin care ștergea o datorie de 400 milioane de dolari, din cei 660, companiei KazMunayGas. Să fim bineînțelesi, acești bani, nu au intrat în bugetul României, au rămas la “ticăloșii” de investitori străini", a afirmat senatorul PNL, Florin Cîțu, într-o postare făcută luni pe Facebook, potrivit Mediafax.

CITEȘTE ȘI: HARTA FEȚEI: ce afecțiuni îți indică semnele de pe fața ta!

Liberalul a adăugat că președintele PSD, Liviu Dragnea, la acea vreme vicepremier și consilierul prim-ministrului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, care era atunci ministru al Bugetului, au fost de acord cu ștergerea datoriei companiei KazMunayGas.

"În acel moment, falsul patriot Liviu Dragnea ocupă funcția de viceprim-ministru. Al doilea om în Guvern. Umbra lui penală, pentru că cine se aseamănă se adună, Darius Vâlcov, ministru al bugetului și după câteva luni ministrul finanțelor publice. Aceste figuri triste, care astăzi țipă în gura mare că sunt preocupați de soarta românilor, au fost de acord cu ștergerea datoriei, fără să zică un cuvânt", a completat senatorul PNL.

Florin Cîțu mai susține că dacă memorandumul ar fi anulat, România ar putea încasa 660 milioane dolari (cu dobânzi cu tot), care ar putea acoperi bugetul pentru creșterea pensiilor. Liberalul le cere lui Dragnea și Vâlcov anularea memorandumului din 2014 și înființarea unei comisii parlamentare de anchetă "care să identifice prejudiciile aduse statului român și responsabili".

"Liviule, când țipi de grija gazelor din Marea Neagră și legea off-shore îți aduci aminte și de acest jaf de 400 milioane de dolari? Ca să nu mai vorbim că din 2014 și până acum trebuia să încasăm și 260 de milioane dolari, contravaloarea acțiunilor. Asta jaf, 660 milioane dolari. Dar fondul de 1 miliard de euro promis de KazMunayGas unde este? Vă fac două propuneri serioase, să nu ziceți că doar vă critic: anulați memorandumul din 2014, încasați cei 660 milioane dolari (cu dobânzi cu tot) și aveți bani și pentru legea pensiilor să o aplicați din 2019 nu din 2022; facem o comisie de anchetă în Parlament care să identifice prejudiciile aduse statului român și responsabili", a adăugat Florin Cîțu.

CITEȘTE ȘI: Studiu cu rezultate total neaşteptate: Cum poate fi uitarea un semn de inteligenţă peste medie

Senatorul PNL încheie prin a scrie că "e obligatoriu o plângere penală la asta".

Darius Vâlcov a acuzat, vinerea trecută, că, în perioada 2015-2017, a exista un "jaf de 2 miliarde" de dolari la bugetul de stat și a publicat în acest sens patru anexe ale Agenției Naţionale pentru Resurse Mine (ANRM) pentru a arăta banii pierduți de statul român în anii menționați prin neactualizarea prețului la gaze.

"Jaf de 2 miliarde $, partea a doua: pentru cei mai suspicioși, avem 4 anexe. Primele trei, arată câți bani a pierdut statul în perioada 2015-2017. Ultima anexa arata cum Guvernul Dăncilă a stopat jaful în februarie 2018 și a incasat deja cu 117 milioane lei în plus, în doar câteva luni. Adică 30 de milioane $ în plus, în 5 luni", a scris Darius Vâlcov, pe Facebook.

Explicațiile vin în contextul în care, joia trecută, Darius Vâlcov a prezentat o notă de informare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Mine (ANRM) în care se arată că bugetul de stat a pierdut peste două miliarde dolari, din cauza neactualizării prețului de referință la gazele naturale în perioada 2006-2018.

Consilierul premierului Viorica Dăncilă a mai spus, sâmbătă, la Antena 3, că banii pierduți prin neactualizarea prețului gazelor în perioada 2015-2017 reprezintă un fapt penal, iar actualizarea prețurilor trebuia făcută începând cu 4 martie 2015, ca urmare a unei sentințe definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.