Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După Emiratele Arabe Unite, şi Bahrainul îşi normalizează relaţiile cu Israelul (presă)

Operation World
Bahrein

Statul Bahrain urmează să îşi normalizeze relaţiile cu Israelul, a afirmat vineri Amichai Stein, corespondentul diplomatic al radioteleviziunii publice israeliene KAN, preluată de Reuters și citat de agerpres.

Postul nu a citat nicio sursă a informaţiei, dar un alt reporter israelian, Raphael Ahren de la Times of Israel, a informat că preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, urma să anunţe vineri că Bahrainul se va alătura Emiratelor Arabe Unite (EAU), stabilind la rândul său relaţii oficiale cu Israelul.

Preşedinţia SUA nu a comentat imediat ştirile. Trump va găzdui vineri la Casa Albă o ceremonie de confirmare solemnă a acordului dintre Israel şi EAU, anunţat în 13 august.

Stein a scris un mesaj în reţeaua Twitter conform căruia prinţul moştenitor al Bahrainului, Salman bin Hamad Al Khalifa, va face luni o vizită la Washington. Informaţia nu a fost confirmată nici de centrul de comunicaţii al guvernului de la Manama, nici de ambasada Bahrainului în Statele Unite.

Bahrainul anunţase săptămâna trecută că va permite trecerea prin spaţiul său aerian a curselor aeriene între Israel şi EAU. Arabia Saudită, aliat apropiat al Bahrainului, permisese deja survolul unei aeronave comerciale israleiene care se îndrepta spre EAU.

În Bahrain, stat insular din Golful Persic, se află cartierul general regional al Marinei Militare americane. În 2011, Arabia Saudită a trimis trupe în Bahrain pentru a ajuta la reprimarea unei revolte. Saudiţii, alături de Kuweit şi de EAU, au oferit în 2018 Bahrainului un pachet de salvare financiară în valoare de 10 miliarde de dolari.

Administraţia Trump a încercat să convingă şi alte state arabe majoritar sunnite, îngrijorate de influenţa Iranului şiit, să stabilească relaţii cu Israelul. Cel mai puternic dintre aceste state, Arabia Saudită, a indicat că nu este gata să facă acest pas.

Înainte de EAU şi Bahrain, doar două ţări arabe şi-au trimis ambasadori în Israel - Egiptul şi Iordania, care au încheiat tratate de pace cu Israelul în 1979, respectiv 1994.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.