Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cedează Germania în scandalul tancurilor? Noul ministru al apărării își anunță prima vizită în Ucraina

DW
boris pistorius ministru Aparare Germania

Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, intenționează să viziteze Ucraina în curând, a declarat acesta pentru un ziar german, în timp ce Berlinul se confruntă cu presiuni pentru a permite expedierea de tancuri de fabricație germană în această țară.

"Ceea ce este sigur este că voi călători curând în Ucraina. Probabil chiar în următoarele patru săptămâni", a declarat Pistorius pentru Bild am Sonntag într-un interviu publicat duminică, conform Mediafax.

Vineri, Germania și aliații occidentali nu au ajuns la nicio decizie legată de trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina, în ciuda rugăminților Ucrainei de a avea tancuri moderne pentru a-și spori eforturile de apărare. Berlinul face însă inventarul tancurilor Leopard și așteaptă un semnal politic intern.

Un sondaj publicat vineri de postul public de televiziune ARD arată că germanii sunt încă împărțiți în privința livrărilor de tancuri. Astfel, 46% vor ca țara lor să sprijine Ucraina cu mașini de război, în vreme ce 43% se opun.

Întrebat despre tancuri, Pistorius a spus în interviu: "Suntem într-un dialog foarte strâns cu partenerii noștri internaționali, în primul rând cu SUA, pe această temă".

În seara zilei de 19 ianuarie, Boris Pistorius, noul ministru al Apărării din Germania, a declarat că în opinia sa livrarea Leopard 2 nu e legată de un transfer precedent de Abrams americane în Ucraina.

Totuși, Pistorius a declarat că e „destul de sigur” că Germania și SUA vor lua o decizie împreună în următoarele zile, scrie Handelsblatt.

Totodată, și publicația ZDF Heute îl citează pe înaltul oficial german care lasă o ușă larg deschisă transferului de Leopard 2 către Ucraina.

„Nimeni nu exclude ca tancurile Leopard 2 să poată fi livrate (n.r. - Ucrainei) ori ca Berlinul să își dea acordul pentru ca acest lucru să fie făcut de parteneri europeni”, a precizat Ministrul Apărării german.

Surse germane au declarat, de asemenea, agenției de știri Reuters că ar permite ca tancurile fabricate în Germania să fie trimise în Ucraina pentru a ajuta la apărarea acesteia împotriva Rusiei, dacă Statele Unite sunt de acord să trimită propriile tancuri.

Cu toate acestea, oficialii americani au declarat că administrația președintelui Joe Biden nu este pregătită să trimită propriile tancuri, inclusiv M1 Abrams.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.