Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După jena provocată de criticile SUA și UE, Lula da Silva dă o 'lovitură de imagine' în conflictul dintre Rusia și Ucraina

lemonde.fr
lula da silva

Președintele Luiz Inácio Lula da Silva își va folosi viitoarele deplasări internaționale pentru a încerca să consolideze imaginea de independență a Braziliei în conflictul dintre Rusia și Ucraina. După jena provocată de criticile reprezentantului PT (Partidul Muncitorilor) la adresa țărilor occidentale, cu o reacție dură din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene, politica externă braziliană încearcă să facă o inflexiune, scrie O Globo, potrivit Rador.

În toate discuțiile bilaterale pe care le va purta cu liderii europeni în deplasarea din această lună și în următoarea, Lula va aborda problema conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Potrivit colaboratorilor, președintele dorește să demonstreze că nu are nicio aliniere automată cu nicio parte, pentru a risipi ideea conform căreia Brazilia sprijină Rusia. Intenția lui Lula, potrivit membrilor guvernului, este aceea de a transmite imaginea de mediator și de negociator, pe lângă consolidarea tradiției diplomatice a Braziliei de neutralitate în conflicte.

Lula și-a anticipat pentru joi plecarea la Lisabona, în Portugalia, unde va avea angajamente în perioada 21-25 aprilie. El se va întâlni cu președintele portughez, Marcelo Rebelo de Sousa, și cu primul-ministru António Costa, pe lângă faptul că va participa la alte evenimente neanunțate încă. După aceea, se va deplasa la Madrid, unde are o agendă pe 25 și 26 aprilie și va discuta cu premierul Spaniei, Pedro Sánchez.

Pe 6 mai, Lula va participa la încoronarea regelui Charles al III-lea, la Londra. După cum a dezvăluit editorialista Bela Megale, în aceeași deplasare, reprezentantul PT ar trebui să aibă o întâlnire cu primul-ministru britanic, Rishi Sunak.

Asistenții implicați în viitoarele agende internaționale speră că, în câteva săptămâni, conduita președintelui însuşi în aceste angajamente va risipi orice impresie de aliniere cu Moscova.

Impresia a apărut după ce, într-o vizită în China, săptămâna trecută, președintele a declarat că este necesar ca Statele Unite să nu mai încurajeze războiul din Ucraina, afirmând că Washingtonul și Uniunea Europeană ar trebui să înceapă "să vorbească despre pace". Urmărind agenda internațională, în Emiratele Arabe Unite, Lula a afirma că "decizia războiului a fost luată de două țări" — deși Brazilia a semnat rezoluții internaționale prin care recunoaște că agresiunea rusă a iniţiat conflictul.

În replică, reprezentanții americani și europeni s-au pronunţat la începutul săptămânii. Peter Stano, principalul purtător de cuvânt al UE pentru Afaceri Externe, a respins criticile preşedintelui brazilian, afirmând că "nu este adevărat că SUA și UE contribuie la prelungirea conflictului". Anterior, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, calificase deja abordarea lui Lula drept "profund problematică".

"Sincer, în acest caz, Brazilia repetă propaganda Rusiei fără să se uite la fapte", a declarat Kirby luni, în timp ce ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, vizita Brasilia.

Ministrul relaţiilor externe, Mauro Vieira, a respins chiar luni declarația Casei Albe, spunând că nu știe cum și de ce purtătorul de cuvânt american a ajuns la concluzia că Brazilia se face ecoul discursului rus. Operațiunea de moderare în discursul lui Lula a început marți.

În timpul unui dejun cu președintele României, Klaus Iohannis, la Itamaraty (sediul Ministerului Relaţiilor Externe al Braziliei; n. trad.), Lula a preferat să susţină integritatea teritorială a țării invadate. De asemenea, a întărit poziția guvernului brazilian în cadrul Națiunilor Unite, de condamnare a invadării Ucrainei de către Rusia.

Pe un alt front, consilierul special pe probleme internaţionale al Președinției, Celso Amorim, într-un interviu pentru GloboNews, a declarat că Brazilia nu are aceleași poziții ca Rusia și că "susţine integritatea teritorială a Ucrainei". (Articol de Jeniffer Gularte, Brasilia)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.