Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După marea pană de curent, specialiștii anunță un scenariu incredibil pentru București, în această iarnă: 'Capitala ar putea avea un BLACKOUT'

www.metropotam.ro
pană de curent

Specialiștii în energie vorbesc despre un scenariu cumplit, după cea mai mare până de curent din București, din ultimii 10 ani. Din cauza sistemului vechi şi a lipsei investiţiilor atât de acută, în această iarnă oam putea avea parte de o pană de curent generalizată numită “blackout”.

Companiile de stat din energie sunt prost administrate şi nu îşi respectă planurile de modernizare de ani de zile. “Sunt doar o sursă de bani pentru guvern ori sunt folosite de politicieni să-şi angajeze rudele”, susţin analiştii.

Staţia Fundeni este locul din care miercuri seară a pornit cea mai mare până înregistrată în ultimul deceniu în Capitală. Este vorba despre o pană de curent care a durat o oră şi care a ţinut în beznă 10 cartiere. De ce? Pentru că durata de viaţă a acestor echipamente a expirat. Ele au fost modernizate ultima oară în 2007 şi de atunci nu s-a mai făcut nicio investiţie aici.

Citește și: Mutare decisivă prin care Lidl şi Profi pot fi ANIHILATE: Mega-tunul prin care un gigant vrea să-şi 'pulverizeze' concurenţa

Au fost afectate peste 300 de străzi din Nordul până în Estul Bucureştiului, timp de o oră.

”În ultimii doi ani de zile, planul de mentenanţă a fost realizat la un nivel scăzut, în jur de 50%, ce se întâmplă acum vine practic din urmă.”, a spus Corina Popescu, director Transelectrica.

Compania cu un buget uriaş, curtată mereu de politicieni, are în continuare mari probleme, susţin analiştii.

“Acum vreo două, trei săptămâni au fost numiţi câţiva directori, dintre care erau două nume controversate: un om care lucrase pe la Silvicultură şi soţia primarului Sectorului 5, iar acum am ajuns să avem în consiliul de administraţie patru membri din cinci care nu au nicio legătură cu energia. Lucrurile astea se văd în timp.”, a declarat Ana Otilia Nuțu, analist Expert Forum, potrivit Știrileprotv.ro.

În ultimii ani, avariile s-au ţinut lanţ. Pe 1 iunie anul trecut, în judeţul Argeş o linie de înalta tensiune de la Arefu a cedat. La fel şi o staţie de înalta tensiune a Transelectrica din Tulcea, care a blocat inclusiv centrală de la Cernavodă. În Bucureşti, cea mai recentă până de curent a fost acum două săptămâni la aceeaşi staţie, Fundeni. Deşi reţelele sunt tot mai proaste, facturile sunt tot mai mari pentru că pierderile, contabilizate la peste 2 miliarde de euro din 2010 până azi, conform Curţii de Conturi, au fost suportate tot de români.

La Timişoara, primul oraş iluminat electric din România, penele de curent sunt la ordinea zilei. Autorităţile spun că vinovaţi sunt distribuitorii. Întreruperile de curent înseamnă de multe ori aparatura avariată în casele oamenilor. Veştile proaste se înmulţesc însă, pentru că iarna consumul de curent creşte.

“Consumul nu mai e acolo unde era înainte, toată lumea şi-a mai pus un aer condiţionat şi alte aparate prin casă faţă de câteva becuri, cum erau pe vremuri şi tot timpul sunt probleme, una peste alta, conluzia mea e că ne paşte un blackout”, a spus Cristian Secosan, director general Romelectro.

”Într-un scenariu grav: o iarnă grea, consumuri ridicate, veţi constata că riscăm o pană generalizată de curent care se va răsfrânge asupra securităţii cetăţeanului: vom sta fără lumină, vom sta fără aragaz, vom sta fără televizor, vom sta fără frigider.”, a anunțat analistul Gabriel Dumitrascu.

Citește și: Felix Stroe NU cunoaște statutul Metrorex: Directorul general poate fi demis de Consiliul de Administraţie, nu de ministrul Transporturilor

“Niciodată nu poţi să spui la o avarie că riscul este zero. Dacă toată lumea îşi face treaba şi producătorii îşi realizează stocurile din HG pentru trecerea vârfului de iarnă, atunci pot să spun că sunt riscuri foarte mici să se întâmple.”, a mai declarat Corina Popescu, director Transelectrica.

Şi Guvernul a contribuit anul acesta la nerespectarea planurilor de investiţii în companiile la care este acţionar, asta pentru că în goană după bani la buget, a retras atât 90% din dividendele pentru anul trecut, cât şi în avans dividendele pentru anul acesta, lăsând firmele fără fonduri de investiţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.