Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După morți și crize economice, pandemia de coronavirus oferă o șansă naturii: 'Poluarea ar putea să scadă foarte mult'

Bucureștiul
poluare Bucuresti

În contextul crizei şi blocajelor economice provocate de pandemia de coronavirus, emisiile poluante de dioxid de carbon ar putea scădea foarte mult în cursul acestui an - probabil cea mai importantă scădere în volumul de emisii poluante de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent, conform şefului unei reţele de oameni de ştiinţă care fac estimări privind poluarea, transmite vineri Reuters, potrivit Agerpres.

Rob Jackson, preşedintele reţelei Global Carbon Project, care produce estimări anuale cu privire la poluarea cu dioxid de carbon, a precizat că emisiile de carbon la nivel planetar ar putea scădea cu peste 5% - o primă scădere după cea de 1,4% înregistrată după criza financiară din 2008.

"Nu aş fi deloc surprins să constat o scădere de 5% sau chiar mai mult în emisiile de dioxid de carbon din acest an, ceva ce nu s-a mai văzut de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial", a declarat Jackson, profesor la Universitatea californiană Stanford.

"Nici măcar prăbuşirea Uniunii Sovietice, nici diferitele crize bancare şi petroliere din ultimii 50 de ani nu au afectat emisiile (de CO2) în modul în care o face această criză", a adăugat el.

Aceasta pare să fie singura parte bună a crizei prin care trecem, comentează Reuters, în condiţiile în care climatologii au avertizat guvernele lumii că emisiile globale trebuie să înceapă să scadă cel mai târziu din 2020, pentru a limita impactul încălzirii globale.

Experţii însă mai avertizează că în absenţa modificărilor structurale, scăderea emisiilor provocate de coronavirus va avea un impact minor asupra concentraţiilor de dioxid de carbon care s-au acumulat în atmosferă de-a lungul ultimelor decenii.

Citește și: MAI vrea modificarea Codului Rutier: 'Permisele reținute de Poliția Rutieră nu vor mai fi predate personal de către șoferi'

"Această scădere nu este provocată de schimbări structurale şi, imediat ce restricţiile privind izolarea vor fi înlăturate, mă aştept ca (volumul) emisiilor să urce din nou până la valorile dinainte de criză", susţine şi Corinne Le Quéré, climatolog de la Universitatea Angliei de Est.

Această scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră a început din China, unde s-a înregistrat o reducere cu aproximativ 25% a emisiilor poluante în urma închiderii fabricilor şi a restricţionării circulaţiei oamenilor şi bunurilor din cauza epidemiei de coronavirus. Între timp, valorile de poluare din China au revenit la nivelul de dinainte de criză.

Un raport ONU publicat în luna noiembrie ajungea la concluzia că volumul emisiilor ar trebui să scadă, în medie, cu 7,6% pe an pentru atingerea celui mai ambiţios obiectiv al Acordului de la Paris - o creştere a mediei temperaturilor globale care să nu depăşească 1,5 grade Celsius.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.