Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După o CRIZĂ istorică de 18 luni, noul guvern de uniune al Israelului, cu doi premieri, va fi învestit

Ynet
Benjamin Netanyahu

După trei runde de alegeri încheiate nedecis, un an şi jumătate de paralizie politică şi o amânare de ultim moment de trei zile, noul guvern israelian urmează să fie învestit duminică, transmite DPA.

Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Israelului şi al cărui proces pentru acuzaţii de corupţie va începe duminica viitoare, va împărţi prin rotaţie şefia executivului cu rivalul său centrist Benny Gantz, scrie agerpres.ro.

Citește și: Descindere în forță a Poliției la proprietarii de restaurante și terase. Au fost puși să semneze că nu deschid terasele de săptămâna viitoare

Netanyahu, liderul partidului de centru-dreapta Likud, va fi primul care va conduce noul guvern, pentru o perioadă de 18 luni, după care acesta ar urma să fie preluat de Gantz, de la Alianţa Albastru şi Alb, din noiembrie 2021.

Cât timp Netanyahu va fi premier, Gantz va fi 'prim-ministru supleant', un post nou, special creat, şi ministru al apărării.

Citește și: Marcel Vela, mesaj de ultimă oră! Noi precizări despre situația persoanelor infectate. Cu cât a crescut numărul

Învestirea, programată iniţial să aibă loc joi, a fost amânată în ultimul moment, exact când şedinţa din Knesset (parlament) urma să înceapă, pentru a-i lăsa lui Netanyahu mai mult timp la dispoziţie pentru a repartiza portofoliile către membrii Likud care vor intra în guvern.

Acordul între cei doi rivali a însemnat ruperea de către Gantz a promisiunii că nu va accepta niciodată să facă parte dintr-un guvern condus de inculpatul Netanyahu. Gantz a explicat însă că Israelul are nevoie de un guvern stabil pentru a combate epidemia de COVID-19.

Citește și: Cristoiu, atrage atenția: ‘Falimentul nu vizează multinaționalele, tefeliștii, bugetarii, ci clasa de mijloc’

Primele şase luni a ceea ce a fost numit 'guvernul de urgenţă naţională' se vor axa pe combatarea epidemiei şi a consecinţelor ei economice.

Israelul a trecut prin trei alegeri parlamentare în numai un an, ultimele pe 2 martie.

Benjamin Netanyahu, singurul şef de guvern din istoria Israelului inculpat în timpul mandatului, urmează să fie judecat din 24 mai pentru fraudă, abuz de încredere şi mită în trei dosare distincte. El se declară nevinovat şi victima unei 'vânători de vrăjitoare'.

Citește și: VIDEO Șerban Nicolae, atac furibund! ‘Cât despre țâfna penelistă; Incompetența și iresponsabilitatea guvernanților peneliști agravează criza’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.