Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După o perioadă de depreciere lira turcească își revine ușor

wall-street.ro
lira turceasca

Lira turcescă şi-a continuat aprecierea, joi, banca centrală a Turcei raportând un curs de 6,61 lire/euro şi, respectiv, de 5,81 lire/dolar. Cursul anterior fusese de 6,93 lire/euro (raportat de Banca Centrală Europeană) şi 6,15 lire/dolar (raportat de banca centrală a Turcei).

Cu toate acestea, în ciuda aprecierii lirei din ultimele trei zile, evoluţia per ansamblu de la începutul acestui an încoace a fost de devalorizare (cu aproximativ 40%), care a culminat luni, 13 august, pe fondul tensiunilor diplomatice şi economice tot mai mari cu Statele Unite, informează mediafax.

Acestea nu sunt legate doar de reţinerea preotului Andrew Brunson, ci şi de faptul că Turcia este interesată în achiziţionarea de armament rusesc - deşi este membru NATO. Mai sunt legate şi de evoluţia evenimentelor din Siria, până de curând Statele Unite susţinând cu armament miliţiile kurde YPG împotriva Statului Islamic.

Suprapusă acestor probleme a venit și dublarea taxelor vamale americane pe exporturile de oţel ale Turciei, urmate de schimburile de replici şi de măsuri tot mai agresive, atât din partea Turciei, cât şi din partea Statelor Unite.

Citește și: SURSE - Întâlnire decisivă între Dragnea și Andronescu: se pregătește EXCLUDEREA din partid. Telefoanele s-au ÎNROȘIT

Miercuri, de exemplu, Turcia a aplicat măsuri de retorsiune, crescând taxele vamale pe o serie de importuri din Statele Unite, precum cele de tutun, orez, automobile, alcool, cărbune şi cosmetice. În cazul alcoolului, taxele vamale au fost majorate la 140%, în cel al automobilelor la 120%, iar în cel al tutunului la 60%.

De asemenea, preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a anunţat boicotarea produselor electronice americane, acuzând Statele Unite că ar fi declanşat un „război economic” împotriva Turciei. Erdoğan a mai avertizat şi că este pregătit să colaboreze cu Federaţia Rusă, cu China şi Iran pentru stabilizarea lirei turceşti. Nu în ultimul rând, preşedintele turc a ameninţat cu reformarea sistemului de alianţe pe care Turcia îl are şi a exlus ideea unui ajutor extern.

Privitor la tensiunile diplomatice generate de arestul la domiciuliu al preotului Andrew Branson, acestea cel mai probabil vor continua datorită refuzului curţii din Izmir de a-l elibera.

Ca factor intern, acestor evoluţii li s-au suprapus şi o serie de îngrijorări mai vechi ale investitorilor cu privire imixtiunile tot mai frecvente ale factorului politic turc în economie, în speţă a lui Recep Tayyip Erdoğan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.