Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După o serie de accidente mortale, armata americană 'trage pe dreapta' avioanele Osprey / Ce spun primele elemente ale anchetei

Agerpres - Reuters
MV-22 Osprey

Armata americană a anunţat miercuri că interzice aparatelor sale Osprey să zboare ca măsură de precauţie, după mai multe accidente mortale în care au fost implicate, cel mai recent omorând opt militari americani în Japonia la sfârşitul lui noiembrie, scrie AFP, citat de Agerpres.

Şeful Comandamentului pentru operaţiuni speciale al forţelor aeriene americane (USAF) "a decis oprirea operaţională" a acestor aeronave militare, care pot decola şi ateriza vertical ca un elicopter şi zbura ca un avion, se arată într-un comunicat.

Un alt comunicat al Marinei SUA indică faptul că decizia se aplică şi aeronavelor sale "ca măsură de precauţie".

Riscuri limitate

Decizia USAF a fost luată "pentru a limita riscurile în timp ce ancheta continuă" cu privire la cauzele accidentului mortal din largul coastei de sud-vest a Japoniei din 29 noiembrie, precizează textul.

"Dacă primele elemente ale anchetei indică faptul că un defect material a provocat accidentul, cauza care stă la baza acestui defect nu este cunoscută până în prezent", subliniază comunicatul Comandamentului pentru operaţiuni speciale al USAF.

Oprirea la sol a acestor aparate, numite şi CV-22, "va oferi timp şi spaţiu pentru o anchetă completă cu scopul de a determina cauzele şi a stabili recomandări pentru ca flota de CV-22 a USAF să poată zbura din nou", adaugă textul.

În urma accidentului din 29 noiembrie, Japonia a suspendat zborurile aeronavelor sale Osprey şi a cerut armatei americane să facă acelaşi lucru pe teritoriul japonez, ca măsură de precauţie.

Mai multe accidente recente, pe lângă cel din largul insulei Yakushima, au scos la lumină întrebări legate de fiabilitatea acestei aeronave cu rotor basculant, rezultată din cooperarea dintre producătorul de avioane Boeing şi specialistul în elicoptere Bell.

 

La sfârşitul lui august, trei puşcaşi marini americani şi-au pierdut viaţa într-un accident al unui Osprey în nordul Australiei, iar, în 2022, alţi patru au murit în Norvegia, când aparatul lor CV-22 s-a prăbuşit în cursul unor exerciţii ale NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.