Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ruptura cu Europa, Rusia mărește exportul de gaze naturale către China

infoactual.ro
Nord Stream gaze

Rusia a mărit capacitatea de export a gazoductului său către China la peste 60 de milioane de metri cubi pe zi, a anunțat China Media Group, cu un flux total estimat pentru acest an la peste 22 de miliarde de metri cubi, anunță oilprice.com.

Această cifră s-ar compara cu 15 miliarde de metri cubi livrați prin intermediul Power of Siberia anul trecut și cu un total de 30 de miliarde de metri cubi de la lansarea conductei în urmă cu trei ani.

"Gazprom continuă să crească exporturile de gaze către China prin intermediul gazoductului Puterea Siberiei. În 2022, livrările de gaze au depășit în mod regulat cantitățile zilnice contractate pe baza cererii Chinei. Prin urmare, ne-am depășit obligațiile anuale", a declarat directorul general al Gazprom, Alexei Miller, într-o declarație a companiei la sfârșitul anului 2022.

China a devenit o destinație mai mult sau mai puțin prioritară pentru marele producător de gaze al statului rus după ruptura cu Europa, dar, la drept vorbind, a fost o prioritate cu ani înainte, deoarece Rusia s-a îndreptat spre est în căutarea de noi piețe pe fondul înrăutățirii relațiilor cu Occidentul.

Power of Siberia a fost unul dintre cele mai mari proiecte finalizate recent de Gazprom și prima conductă pentru gazul rusesc către China. Acum, se vorbește despre Powerof Siberia 2, despre care vicepremierul Alexander Novak a declarat anul trecut că va servi ca un fel de înlocuitor al defunctului Nord Stream 2 în strategia de creștere a exporturilor Gazprom.

Într-adevăr, atunci când Power of Siberia 2 va fi construit, capacitatea totală a noii conducte va depăși 50 de miliarde de metri cubi - aproape la fel de mult ca și capacitatea de 55 de miliarde de metri cubi pe care o are Nord Stream 2. Lucrările de construcție la noua conductă sunt programate să înceapă în 2024.

Între timp, exporturile de gaze ale Gazprom ar urma să scadă cu aproximativ 50 de miliarde de metri cubi, tot conform lui Novak. Vorbind cu presa în septembrie, vicepremierul a mai spus că planurile sunt de a crește exporturile de gaze către China la peste 61 de miliarde de metri cubi până în 2025.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.