Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După Rusia, o altă țară vrea să se retragă din Curtea Penală Internațională

The scales of justice

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat joi că ţara sa ar putea urma exemplul Rusiei de a se retrage din Curtea Penală Internaţională (CPI), ca urmare a criticilor venite din partea ţărilor occidentale în legătură cu valul de crime declanşate de războiul său împotriva drogurilor, relatează Reuters, conform agerpres.ro

În declaraţii făcute jurnaliştilor înainte de plecarea sa la Lima pentru a participa la summitul Asia-Pacific, Duterte a criticat Statele Unite şi a spus că, în cazul în care Rusia şi China vor crea o "nouă ordine", atunci Filipinele vor fi primele care se vor alătura.

Programul Prima Casă desființat de anul viitor? Gheorghe Piperea: Este o bombă biologică cu ceas


Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat miercuri un ordin prin care revocă semnătura Rusiei din Statutul de la Roma, baza legală prin care a fost creată Curtea Penală Internaţională (CPI). 

Cancelaria rusă a afirmat că timp de 14 ani cât a funcţionat, CPI a produs doar patru sentinţe şi a cheltuit peste 1 miliard de dolari. 

În ianuarie acest an, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe rus, Maria Zaharova, a denunţat lipsa de obiectivitate a CPI când tribunalul a autorizat o investigaţie a posibilelor crime de război săvârşite în timpul războiului dintre Rusia şi Georgia din 2008 din regiunea separatistă Osetia de Sud. 

De asemenea, la începutul săptămânii, CPI a dat publicităţii o declaraţie în care se afirma că Rusia şi Ucraina se află într-un conflict armat şi în care Crimeea era considerată teritoriu ocupat. 

Prin decizia de a revoca semnătura, niciun cetăţean rus nu va putea fi judecat la Haga pentru crime de război sau genocid decât în condiţiile în care Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto, decide acest lucru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.