Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După tragedia de la spitalul din Constanța, anchetatorii pun în mișcare dosarul de la incendiul de Piatra Neamț soldat cu 10 morți

Digi 24
incendiu Piatra Neamt

Anchetatorii au audiat peste 130 de persoane, au dispus efectuarea a 18 expertize medico-legale și au făcut cinci percheziții informatice în dosarul privind incendiul produs în 14 noiembrie 2020 la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, potrivit Mediafax.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat marți, printr-un comunicat, că în acest dosar se fac cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Astfel, anchetatorii susțin că au fost efectuate mai multe cercetări la fața locului, ocazie cu care au fost ridicate probe materiale necesare expertizelor dispuse.

De asemenea, au fost dispuse și efectuate 18 expertize medico-legale pentru stabilirea cauzelor deceselor atât ale persoanelor decedate ca urmare a incendiului, cât și ale altor persoane pentru a stabili dacă decesul s-a produs din cauza acelorași împrejurări.

„Menționăm că în cazul uneia dintre expertize, raportul medico-legal nu a fost finalizat din lipsa documentelor necesare, documente ce au fost obținute în urma unui ordin european de anchetă. Pentru 5 expertize dintre cele menționate a fost sesizată Comisia Superioară de Medicină Legală. Au fost dispuse și alte 3 noi expertize medico-legale. Totodată, au fost dispuse și efectuate 6 expertize genetice în vederea stabilirii identității victimelor”, se arată în comunicat.

Anchetatorii mai spun că au fost audiate 23 de persoane din cadrul personalului medical, 29 de persoane aparținând personalului tehnic al spitalului și al ISU Neamț, 3 persoane vătămate, 59 aparținători ai persoanelor decedate în incendiu, precum și alte peste 20 de persoane lucrători la societăți comerciale și întreprinderi individuale. Majoritatea persoanelor au fost reaudiate pentru clarificarea împrejurărilor noi apărute pe parcursul cercetărilor.

Au fost ridicate înscrisuri medicale și financiar-contabile de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și a fost dispusă efectuarea unor expertize de către INEC București – LIEC Iași, INSEMEX Petroșani, INEC București (3 expertize), expertize în construcții, expertize privind rezistența materialelor, expertiză tehnico-științifică traseologică, o constatare în materie financiară și o constatare tehnico științifică în specialitatea electronică.

Totodată, au fost efectuate cinci percheziții informatice și întocmite două rapoarte de analiză a datelor informatice, precum și două reconstituiri privind modul de amenajare a salonului medical în care a izbucnit incendiul și pentru verificarea unor ipoteze de lucru.

Au mai fost făcute verificări la Colegiul Medicilor, Direcția de Sănătate Publică Neamț, ISCIR, Inspectoratul de Stat în Construcții, Prefectura Neamț, Consiliul Județean Neamț, STS, Administrația Națională de Meteorologie și Institutul Național de Sănătate Publică.

„Pe măsura depunerii tuturor rapoartelor de expertiză şi de control, vor fi efectuate procedurile de comunicare către părţi, în vederea formulării unor posibile obiecţiuni. Concluziile expertizelor şi constatărilor vor fi integrate cu restul probelor pentru stabilirea situaţiei de fapt care conturează infracţiunile de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. În vederea stabilirii persoanelor față de care pot fi continuate cercetările în calitate de suspecți este necesar a fi analizat coroborat ansamblul probelor administrate. Menţionăm că şi în aceste zile sunt în derulare verificări solicitate de organele de urmărire penală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ”, au mai transmis anchetatorii.

Un incendiu violent a izbucnit, în 14 noiembrie 2020, la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Piatra Neamț. 10 oameni au murit pe loc, iar medicul Cătălin Denciu, care era de gardă, a sărit în foc să își salveze pacienții și a fost rănit grav, fiind transportat, pentru îngrijiri medicale, la un spital din Belgia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.