Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ultimele atacuri ale parlamentarilor USR-PLUS la adresa Bisericii Ortodoxe, Mihail Neamțu îi pune la punct: 'Este obsesia, mai nou, a useriștilor'

mihail neamtu

Parlamentarii de la USR-PLUS, dar și consilierii din Consiliul Sectorului 2 ai Alianței au reușit, miercuri, să atragă toată furia propriilor parteneri din coaliția guvernamentală.

Mai întâi, deputații USR-PLUS au votat împotriva finanțării schitului românesc Prodromu, de pe Sfântul Munte Athos. Apoi, un consilier local de la Sectorul 2 a cerut schimbarea numelui ”Sfântul Ștefan” a unui parc cu numele unui fost primar PNL, a cărui dorință fusese ca parcul să poarte numele primului martir creștin.

Citește și: Document din interior. S-a dat startul la ‘Vânătoarea de Amenzi’ în Poliția Română! ‘Normă’ zilnică pentru amendarea populației

Mihail Neamțu, unul dintre puținii politicieni cu studii teologice, a le-a dat replica parlamentarilor din USR - PLUS. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, Neamțu a vorbit și despre subfinanțarea cultelor religioase, după ce Florin Cîțu a decis să le acorde numai 28 de milioane de lei.

”Lipsa crasă de cultură a useriștilor ne-a dus în această postură și suntem doar la începutul revoluției culturale pe care stânga progresistă o va aduce în România”, avertizează Mihail Neamțu, care trage, totodată, și un mare semnal de alarmă despre ceea ce urmăresc, de fapt, useriștii: ”să transforme Biserica Ortodoxă Română și toate cultele religioase într-o ”cenușăreasă” a societății românești”.

Citește și: Raluca Turcan, despre majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani: Dacă un pensionar dorește să se angajeze la stat până la vârsta maximă de pensionare, o poate face

Cristi Șelaru: După cum probabil știți, ieri, în Camera Deputaților, parlamentarii de la USR-PLUS au votat împotriva acordării, așa cum este în legea bugetului de stat pe 2021, a sumei de aproape un milion de euro pentru schitul românesc Prodromu, de pe Sfântul Munte Athos. Desigur, votul a fost mai mult simbolic, pentru că au fost singurii care s-au opus acestei finanțări, dar ne arată lupta pe care continuă să o ducă împotriva Bisericii Ortodoxe Române parlamentarii acestei alianțe. Ca politician, cum apreciați votul celor din USR-PLUS, chiar în ziua în care ortodocșii au sărbătorit întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan, iar schitul Prodromu îl are ca ocrotitor spiritual chiar pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Citește și: Diana Șoșoacă se compară cu Donald Trump: ‘Numai eu și cu domnul președinte mai suntem blocați

Mihail Neamțu: Într-o țară cu un PIB de peste 200 de miliarde de euro, un milion de euro este o sumă practic insignifiantă. Aceste sume se cheltuiesc pe panseluțe în foarte multe orașe. Românii nu se bucură de această risipă a banului public, pe când investiția într-un schit românesc de la Muntele Athos este o investiție într-o regiune a culturii bizantine pe care UNESCO a și desemnat-o ca fiind un sit privilegiat.

Probabil că domnul Dan Ilie Barna confundă Athosul cu un personaj literar din opera lui Dumas și crede că Ilie (patronul căruia îi datorează al doilea prenume) a fost fotbalist, nu prooroc.

Citește și: George Simion a pus ochii pe bugetele SRI și SIE! Lovitura pe care vrea să le-o dea serviciilor

Lipsa crasă de cultură a useriștilor a condus la boicotarea unui sit patrimonial UNESCO: Republica atonită. Tovarășii de drum Cioloș, Barna & co. au dat drumul revoluției culturale care îngroapă tot ce înseamnă memorie, istorie, tradiție și continuitate. Cui dintre pluseriști îi mai pasă că voievozii români, de la Vlaicu Vodă ori Ștefan cel Mare până la Neagoe Basarab, Alexandru Lăpușneanu, Matei Basarab sau Constantin Brâncoveanu, au respectat cultura bizantină?

Omul recent ajuns în Sfatul Țării pendulează între isterie și ignoranță, arătând dispreț față de Biblie, sictir față de Biserică și silă la adresa numelui lui Dumnezeu.

Citește și: Document din interior. S-a dat startul la ‘Vânătoarea de Amenzi’ în Poliția Română! ‘Normă’ zilnică pentru amendarea populației

Foarte puțini oameni din USR-Plus știu că noi am avut, la Muntele Athos, sfinți veritabili care au hrănit sufletește poporul român. Unul dintre ei a fost Paisie Velicicovschi care, plecând de la Muntele Athos, descoperind Filocalia editată de Sfântul Nicodim Aghioritul a hotărât să revigoreze Mănăstirea Neamț și să aducă în vetre românești de rugăciune toată înțelepciunea patristică.

Vechea legătura între Muntele Athos și cultura română (documentată de Nicolae Iorga sau Petre Ș. Năsturel) e irelevantă pentru parlamentarii USR-PLUS care au absolvit facultăți obscure sau nici măcar nu și-au terminat studiile.

Citește și: Raluca Turcan, despre majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani: Dacă un pensionar dorește să se angajeze la stat până la vârsta maximă de pensionare, o poate face

Cristi Șelaru: Trebuie să ne amintim că atunci când a devenit premier, Dacian Cioloș a refuzat să acorde, în proiectul de buget pe anul 2016, vreun ban cultelor religioase. În acest an, cultele primesc o finanțare mai mică decât cea alocată în tot anul 2020, doar 11%. Care este semnificația acestei subfinanțări și la ce ar putea duce? Care este scopul urmărit?

Mihail Neamțu: Acești reprezentanți ai globalismului în țara noastră nu au înțeles că poporul român se hrănește nu doar cu pâine, ci și cu cuvânt viu, lucrător. Fie că te afli în pușcărie, fie că te afli în într-o zonă săracă a României, tu, preot, ești obligat să îi hrănești pe oameni, să-i încurajezi, să-i îmbărbătezi, iar lucrul acesta este știu de toți cei care l-au citit pe Ioan Slavici.

Citește și: Diana Șoșoacă se compară cu Donald Trump: ‘Numai eu și cu domnul președinte mai suntem blocați

Rolul preotului în societatea românească a fost un rol bine știut de învățător, de pildă morală și sunt sute, poate mii de preoți care își îndeplinesc această misiune fără să fie remunerați, ba, mai mult, pandemia i-a afectat grav, inclusiv din punct de vedere financiar, pe toți aceștia. Faptul că vom asista, în următorii ani, la o subminare a proiectelor patrimoniale a Bisericii Ortodoxe Române nu ne miră. Intenția USR-PLUS este să transforme Biserica Ortodoxă Română și toate cultele religioase într-o ”cenușăreasă” a societății românești.

Cristi Șelaru: Tot ieri, un consilier local USR-PLUS de la Sectorul 2 a decis să propună schimbarea numelui unui parc din sector din Sfântul Ștefan în Alexandru Gheorghe Donescu, un fost primar PNL al Bucureștiului, chiar cel care a dat parcului numele pe care consilierul amintit vrea să îl schimbe. Cum vedeți propunerea și dacă nu cumva ea lovește chiar în dorința fostului primar?

Citește și: George Simion a pus ochii pe bugetele SRI și SIE! Lovitura pe care vrea să le-o dea serviciilor

Mihail Neamțu: Este obsesia, mai nou, a useriștilor în București. Tot în sectorul 2, primarul USR a spus că vrea să îndepărteze statuia marelui filosof și sociolog venit din școala lui Dimitrie Gusti, Mircea Vulcănescu, prietenul lui Mircea Eliade. Nu doar numele Sfântului Ștefan va fi atacat, ci și memoria unui extraordinar eseist, filosof și, nu în ultimul rând, creștin martir care s-a stins din viață la 52 de ani la Sighet. Această obsesie mi se pare deplasată în condițiile în care sunt în București și în întreaga România străzi care poartă nume de foști comuniști, cominterniști, ilegaliști. De la Henri Barbusse sau Lucrețiu Pătrășcanu, până la, de ce nu, străzi cu nume de poeți comuniști, mai mult sau mai puțin inocenți, mă gândesc la un Mihai Beniuc, oameni care au făcut parte, până la urmă, din opera de epurare a regimului comunist care a a marginalizat personalități reale și giganți de calibru precum Lucian Blaga sau I.D. Sârbu, sau Nicolae Steinhardt. Așa că, până nu scăpăm de numele comuniștilor care sunt, încă, pomeniți pe harta Bucureștiului, până nu scăpăm de amintirea aceasta sinistră a proletcultiștilor și a cominterniștilor și a ilegaliștilor...

Citește și: Document din interior. S-a dat startul la ‘Vânătoarea de Amenzi’ în Poliția Română! ‘Normă’ zilnică pentru amendarea populației

Să nu uităm, totuși, comuniștii români au fost, în primul rând, pioni ai Kremlinului zeci de ani, până nu terminăm această operă de ecarisaj, de curățenie în spațiul public, nu știu de ce ne-ar preocupa să schimbăm numele parcului ”Sfântul Ștefan” sau bustul lui Mircea Vulcănescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.