Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După valul de furie, Fundația Nobel dă înapoi: Ambasadorii Rusiei, Belarusului şi Iranului nu vor mai fi invitați la banchetul dedicat laureaţilor

basilica.ro
Centrul Nobel pentru Pace din Oslo

Fundația Nobel a anunțat că revine asupra deciziei de a invita ambasadorii din Rusia și Belarus la ceremonia de decernare a premiului Nobel din acest an de la Stockholm, după ce hotărârea a stârnit un val de furie.

În 2022, Fundația Nobel, care organizează ceremonia anuală de decernare a premiului Nobel, a decis să nu-i invite pe ambasadorii Rusiei și Belarusului la evenimentul de decernare a premiilor de la Stockholm din cauza războiului din Ucraina.

Aceeași decizie a luat-o și în ceea ce îl privește pe trimisul iranian din cauza represiunii țării, în urma unui val de proteste.

Cu toate acestea, fundația a declarat joi că revine la practica sa anterioară de a invita ambasadorii din toate țările reprezentate diplomatic în Suedia, ceea ce a stârnit un val de reacții furioase.

Fundația a declarat sâmbătă că decizia s-a bazat pe convingerea "că este important și corect să se ajungă cât mai departe cu valorile și mesajele pe care le reprezintă Premiul Nobel". Aceasta a precizat însă că reacțiile puternice "au umbrit complet acest mesaj".

„Prin urmare, am ales să repetăm excepția de anul trecut față de practica obișnuită, și anume să nu invităm ambasadorii Rusiei, Belarusului și Iranului la ceremonia de decernare a Premiului Nobel de la Stockholm”, arată fundația, citată de The Guardian.

Anul trecut, Institutul Nobel norvegian a invitat totuși toți ambasadorii la ceremonia de decernare a Premiului pentru Pace pe care o organizează la Oslo, iar fundația a declarat că așa va fi și anul acesta. "La fel ca înainte, toți ambasadorii vor fi invitați la ceremonia de la Oslo", a precizat aceasta.

La Stockholm se vor decerna, în decembrie, cinci din cele șase Premii Nobel. Al șaselea, cel pentru pace, se decernează la Oslo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.