Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Durere și sângerare în timpul actului sexual? Poți suferi de o boală gravă

Radu Pop

Durerea pelvină, sângerarea între menstruații, în timpul actului sexual sau după instalarea menopauzei, secrețiile vaginale abundente, urât mirositoare și cu aspect sangvinolent pot fi semne și simptome ale unei afecțiuni grave – cancerul de col uterin. Afecțiunea poate fi diagnosticată din timp, iar dacă este descoperită în stadiile incipiente, șansele de vindecare sunt mult mai mari, iar tratamentul poate fi minim invaziv.

Primul pas pentru stabilirea diagnosticului este consultul ginecologic, completat de un test Babeș-Papanicolau, iar dacă acesta arată rezultate anormale, medicul specialist va recomanda investigații suplimentare – colposcopie și biopsie. Odată stabilit diagnosticul de certitudine, pacienta poate începe tratamentul recomandat, care va fi stabilit personalizat. Tratamentul este multimodal și poate include chirurgie, radioterapie, chimioterapie sau imunoterapie, în funcție de stadiul bolii și de alte afecțiuni pe care le poate avea pacienta.

Intervenția chirurgicală poate fi realizată în prezent atât clasic, deschis, cât și minim invaziv – laparosopic sau robotic -, cu multiple avantaje pentru pacientă: incizii de mici dimensiuni, risc de complicații redus, recuperare rapidă și spitalizare de scurtă urată. În funcție de caz, medicul poate decide îndepărtarea cancerului in-situ, îndepărtarea colului uterin (trahelectomie) sau extirparea completă a colului uterin și a uterului (histerectomie).

Chirurgia robotică poate fi o opțiune în tratamentul minim invaziv al cancerului de col uterin în stadii incipiente, asigurând un abord mult mai facil, o imagine stabilă, mult mărită a câmpului operator, precum și o precizie ridicată a manevrelor efectuate în timpul operației, cu respectarea marginilor de siguranță a exciziilor și cu limitarea lezării țesuturilor sănătoase. În plus, robotul chirurgical permite chirurgului realizarea cu mai multă ușurință a limfadenectomiei și a extirpării uterului și anexelor, manevre dificil de realizat în alte condiții pentru zone anatomice înguste, greu de abordat, cu este pelvisul.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie robotică în ginecologie sunt realizate cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, cel mai modern sistem de acest tip din lume prin tehnologia utilizată. Datorită avantajelor pe care le oferă, precum și ratei scăzute de conversie la chirurgia clasică, specialiștii optează din ce în ce mai mult pentru chirurgia robotică. Printre afecțiunile ginecologice care beneficiază de tratament chirurgical asistat robotic la Spitalul Clinic SANADOR se numără cancerul endometrial, cancerul ovarian, cancerul de col uterin, endometrioza și fibromul uterin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.