Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Duse în PRAGUL falimentului de pandemie, companiile aeriene ar putea PLĂTI O NOUĂ TAXĂ către UE

avion,

Oficiali de la Bruxelles vor propune miercuri măsuri pentru ecologizarea zborurilor din Europa, inclusiv o taxă fără precedent pe kerosen. UE vrea să reducă emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, scrie Mediafax.

Specialiștii de la Bruxelles trebuie să propună miercuri măsuri pentru ecologizarea zborurilor intraeuropene, inclusiv o taxă fără precedent pe kerosen, context în care companiile se tem de o „denaturare a concurenţei” cu restul lumii, notează Le Figaro.

Citește și: Acord istoric: Multinaţionalele vor plăti minim 15% impozit pe profit

Sectorul este alarmat de măsurile pe care Comisia Europeană le va prezenta în planul climatic pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale UE cu 55% până în 2030 comparativ cu 1990. Transportul aerian reprezintă aproximativ 3% din emisiile europene.

În proiectul unuia dintre cele 12 texte legislative, executivul european consideră că absenţa taxării pe kerosen pentru călătoriile aeriene „nu este în concordanţă cu politicile climatice”.

Prin urmare, Bruxelles-ul doreşte o impozitare pentru zborurile din UE, inclusiv zborurile interne. Impozitarea ar creşte treptat în decurs de zece ani înainte de atingerea ratei totale.

Taxele se vor baza pe performanţa energetică şi de mediu a kerosenului, pentru a încuraja companiile să adopte combustibili „durabili” care ar fi neimpozabili. Aviaţia de afaceri (avioane private) şi transportul de marfă ar fi scutite de taxa pe kerosen, din cauza constrângerilor legale internaţionale. Într-o directivă separată, Comisia se aşteaptă, de asemenea, să ridice obiectivul foarte modest al utilizării „combustibililor durabili”.

Aceste propuneri vor fi discutate între deputaţi şi statele membre ale UE. Belgia, Luxemburg şi Austria s-au pronunţat într-o scrisoare deschisă în care cer o aplicare imediată a unei taxe pe kerosen în UE, solicitând totodată promovarea aceleiaşi măsuri la nivel internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.