Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eșec MAJOR și la al doilea referendum al zilei: ce se întâmplă cu județul Olt

www.cuvintullibertatii.ro

Pe lângă referendumul pentru familie, în județul Olt a fost organizat un referendum pentru schimbarea numelui județului în Olt-Romanați. Acesta nu a îndeplinit cvorumul de prezență, iar numele județului va rămâne Olt.

Citește și: ALERTĂ - REVOLTĂ în PNL: mai mulți lideri ai partidului, atac la unison împoriva lui Ludovic Orban

Conform datelor Biroului Electoral Central, la ora 21.00, în județul Olt votaseră 27, 19%. Pentru a fi validat, aceste referendum trebuia să atingă pragul de 30%.

Propunerea iniţiatorilor era de a schimba numele judeţului din Olt în Olt-Romanaţi, vechiul nume al judeţului din zona Caracalului, pe care Ceaușescu l-a eliminat cu totul de pe harta României în 1968. Referendumul nu va schimba însă cu nimic granițele sau documentele administrative ale județului.

Județul Romanați era situat în colțul de S-E al Olteniei, între Dunăre și Olt și era unul dintre marile grânare ale țării. Chiar stema lui avea în prim-plan un snop de grâu ce simboliza bogăția de grâne din Câmpia Romanațiului.

„Durerea mare este că noi am dispărut prin asta și din istorie și de pe harta patriei. Aici, la Caracal, a fost un protest extraordinar, toate scrisorile care au fost trimise au fost oprite la poștă”, povestește Dumitru Botar, istoric.

Acum un an, un grup de asociații culturale din Caracal, fosta reședință de județ a Romanaţiului, a venit cu ideea de alăturare a numelui la actualul județ Olt.

„Nu s-a putut face județul Romanați în 1990, cu desființarea acelei ligi a județelor desființate abuziv, s-a renunțat clar la ideea de Romanați și atunci au apărut voci care au zis că nu se poate face asta, dar ca o reabilitare morală și istorică să se facă județul Olt- Romanați. Este o confirmare a identității noastre, îl ultimii 30 de ani tot pierdem identitate, suntem romanateni și vrem să rămânem romanațeni”, spune Marian Doldurea, inițiatorul demersului de redenumire a județului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.