Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eșec pentru programul spațial iranian - Lansarea celui de-al doilea satelit pe orbită a eșuat

satelit

Încercările Iranului de a lansa un al doilea satelit pe orbită în ultimele două luni s-a soldat cu un eșec, a anunțat vineri Javad Zarif, ministrul iranian de Externe, într-un interviu acordat postului de televiziune american NBC News, potrivit mediafax.

Ambele încercări ale Administrației de la Teheran de a lansa un satelit pe orbită în ultimele luni au eșuat. În pofida faptului că misiunile spațiale ale Iranului au eșuat, există posibilitatea unor critici din partea Statelor Unite, care și-au manifestat în mai multe rânduri îngrijorarea față de tehnologia rachetelor cu rază largă de acțiune folosite pentru lansarea sateliților, despre care se crede că pot fi folosite drept armament.

Iranul consideră că programul spațial dezvoltat este o chestiune de mândrie națională și respinge faptul că lansarea sateliților în spațiu încalcă în vreun fel rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU.

Anunțul despre primul eșec privind lansarea unui satelit a fost făcut luna trecut. Ministerul iranian pentru Telecomunicații a anunțat atunci că satelitul, numit Payam, urma să fie folosit timp de aproximativ trei ani în scopuri de imagistică și telecomunicații.

Iranul a lansat primul satelit propriu în anul 2009, la aniversarea a 30 de ani de la Revoluția Islamică din anul 1979. Luna trecută, Iranul a sărbătorit a 40-a aniversare a acestui eveniment.

Primele informații despre lansarea celui de-al doilea satelit au apărut la începutul lunii februarie, în urma unor imagini din satelit analizate de specialiștii americani. Iranul nu a oferit la acel moment informații despre lansare. Imaginile din satelit au fost publicate de compania americană DigitalGlobe și dovedeau lansarea unui satelit de la Centrul Spațial Imam Khomeini din provincia iraniană Semnan.

Iranul a declarat în mai multe rânduri că nu dorește armament nuclear și că sateliții nu au o componentă militară. De asemenea, Administrația de la Teheran consideră că nu încalcă rezoluțiile ONU, care au interzis acest gen de teste.

În ultimii zece ani, Iranul a lansat pe orbită mai mulți sateliți, iar în anul 2013 a trimis o maimuță în spațiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.