Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

E jale în UE! Moody's a retrogradat băncile din Germania, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia de la stabil la negativ

turner.com
economie-inflatie-germania

Agenția globală de rating de credit Moody's a retrogradat miercuri de la "stabilă" la "negativă" perspectiva băncilor din Germania, Italia și alte patru țări, în condițiile în care criza energetică și inflația ridicată slăbesc economiile europene, scrie Reuters.

Retrogradarea afectează, de asemenea, sectoarele bancare din Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, iar Moody's a precizat că această grupare le include pe cele mai expuse riscului de inflație și de posibile raționalizări energetice. Unele dintre cele mai mari bănci din Europa au avertizat asupra riscurilor tot mai mari pe măsură ce economia încetinește, după ce săptămâna trecută au înregistrat profituri peste așteptări, scrie Mediafax.

Acțiunile băncilor europene au scăzut cu aproape 25% față de maximele înregistrate înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie.

Moody's a declarat că se așteaptă la o calitate mai slabă a creditelor bancare, a profitabilității și a accesului la finanțare.

Perspectiva pentru băncile britanice și austriece a rămas stabilă, a precizat Moody's. În Germania, măsurile guvernamentale de susținere a economiei nu vor compensa pe deplin provocările cu care se confruntă companiile și consumatorii, a precizat Moody's. "Economia Germaniei va intra în recesiune", a spus agenția. Pentru Italia, Moody's a invocat riscurile de stagflație și apreciază că economia nu va crește în 2023, după o expansiune de 2,7% în 2022.

"Creșterea prețurilor va afecta solvabilitatea întreprinderilor mici și a gospodăriilor, creând noi împrumuturi cu probleme", a spus agenția de rating despre Italia. În Polonia, Moody's a spus că băncile se confruntă cu o cvasi-stagnare a creșterii economice anul viitor, la care se adaugă o creștere mare a ratelor dobânzilor și a inflației, ceea ce va "limita oportunitățile de creștere".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.