Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

E motiv de revoltă! Aproape 80% din români sunt împotriva acestei decizii a Uniunii Europene

romania uniunea europeana ue

Un procentaj de 78% dintre românii care au luat parte la consultarea privind renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an au fost de părere că statele membre ale Uniunii Europeane nu ar trebui să mai facă acest lucru, arată într-un comunicat de presă transmis vineri de Comisia Europeană.

În plus, peste 70% dintre respondenţii români au indicat „experienţe negative sau foarte negative” generate de schimbarea orei, aproximativ 20% indicând opusul. Împreună cu Italia, România a avut, însă, a doua cea mai slabă participare la consultare, 0,04% din populaţie exprimându-şi opinia cu privire la acest subiect. Doar Marea Britanie a avut un procentaj mai slab, de 0,02%.

La nivelul Uniunii, aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la consultare, 84% din respondenţi indicând că nu îşi mai doresc trecerile de la ora de vară la cea de iarnă (şi vice-versa). Schimbările de oră au loc în ultima duminică a lunii martie şi în ultima duminică a lunii octombrie.

Comisia Europeană a mai precizat că rezultatele finale ale consultării publice vor fi publicate în săptămânile următoare, precum şi că va trimite o propunere de modificare a sistemului actual către Parlamentul European şi Consiliu.

Citește și: Victor Ponta, reacție EXPLOZIVĂ după zvonul că Liviu Dragnea o momește pe Ecaterina Andronescu cu un post de ministru

Sondajul s-a desfăşurat în intervalul 4 iulie - 16 august, majoritatea covârşitoare a respondenţilor - în jur de trei milioane de persoane - provenind din Germania. Tot Germania a fost, de altfel, şi primul stat care a adoptat sistemul schimbării orelor pe întreg teritoriul său, în 1916, în timpul primului Război Mondial. Ulterior, măsura a fost anulată, pentru a fi reintrodusă în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Ajustarea ceasului în funcţie de sezon a fost introdusă din varii motive, de regulă pentru a economisi energie electrică. În cazul Germaniei, readoptarea măsurii în al doilea Război Mondial a fost făcută şi pentru coordonarea cu fusul orar al Moscovei.

Dea lungul timpului, măsura a fost criticată pentru perturbarea bioritmului şi pentru faptul că nu ar avea efectul scontat, anume de a ajuta la economisirea energiei electrice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.