Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE: DOCUMENT OFICIAL: Ministrul Mediului a EMIS ordinul care anunţă 'APOCALIPSA' urşilor

romania-actualitati.ro
ursul carpatin

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a semnat, vineri, ordinul care va da posibilitatea uciderii a peste 140 de carnivore mari, motivând că în ultima perioadă urşii au devenit un pericol real pentru populaţie.  Ordinul a fost trimis şi urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, informaţie confirmată chiar de către ministrul Gavrilescu pentru ŞTIRIPESURSE.RO.

"Confirm! Am semnat acest ordin! Nu este vorba de nici o cota de vânătoare, ci de o procedură clară în aceste cazuri în care gospodăriile sau omul este atacat de un urs", a declarat Graţiela Gavrilescu pentru ŞTIRIPESURSE.RO.

Recent, ministrul susţinea că decizia sa este fermă, chiar dacă se aşteaptă la proteste de stradă din partea celor care militează pentru protecţia animalelor.

"Mi-am asumat să emitem un ordin de ministru prin care să dăm cote de intervenție pentru urși (...) și lupi, astfel încât populația să nu mai fie pusă în pericol. Indiferent de ce s-ar întâmpla săptămâna viitoare, când anumite persoane s-ar putea să iasă în stradă să spună că trebuie să protejăm urșii... da, protejăm urșii prin măsurile pe care le luăm conform acestui ordin de ministru, dar nu punem în pericol viața cetățeanului. Indiferent de ce se spune, eu vă spun că nu este cotă de vânătoare, ci este cotă de intervenție pentru punerea în siguranță a vieții cetățeanului, așa că, indiferent de ce se va întâmpla, indiferent de câte mitiguri or să mai fie în fața ministerului sau unde, eu nu voi renunța la semnarea acestui ordin de ministru", declara recent ministrul Mediului într-o întâlnire de lucru care a avut loc la Ploiești.

UPDATE:

"Art. 1 - (1) Prezentul ordin reglementează condițiile de implementare a derogărilor de la statutul de specii strict protejate, stabilit prin legislația națională de mediu în vigoare, pentru speciile lup și urs, cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă, iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor menționate într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural, numai în următoarele situaţii:

a) pentru prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice şi pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri;

b) în interesul sănătăţii şi securităţii publice.

(2) Măsurile reglementate in vederea soluționării situațiilor prevăzute la alin. (1) vizează capturarea, deținerea și transportul în scopul relocării a exemplarelor de urs sau lup, precum și recoltarea acestora în oricare din stadiile ciclului lor biologic."

Art. 2 – (1) În vederea atingerii obiectivelor stabilite la art. 1 alin. (1), se aprobă numărul maxim de derogări aplicabile la nivel național în cazul speciilor urs și lup, după cum urmează:

a) urs (Ursus arctos) - 140 exemplare;

b) lup (Canis lupus) - 97 exemplare;

(2) Exemplarele din speciile urs și lup prevăzute la alin. (1) rămân la dispoziția autorității publice centrale pentru protecția mediului, pentru situațiile prevăzute la art. 1.

Art. 3 – (1) Exemplarele din speciile urs și lup prevăzute la art. 2 pot fi recoltate prin metoda “la pândă” sau pot fi capturate în vederea relocării.

(2) Capturarea, relocarea sau recoltarea exemplarelor din speciile urs și lup în condițiile alin. (1) se poate realiza numai cu acordul autorității publice centrale pentru protecția mediului, prin Direcția Biodiversitate, în baza următoarelor documente: (...) ", se arată în ordinul ministrului.

Citeşte şi: Numire de ULTIMĂ ORĂ a premierului! Răzvan Teohari Vulcănescu, INTERIMAR la CNAS .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.