Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

E pregătit un nou 11 Septembrie? Talibanii îi amenință pe americani și pe aliați: 'Se vor confrunta cu consecinţe dacă îşi amână plecarea din Afganistan'

Al Jazeera
talibani kabul

Statele Unite ale Americii şi aliaţii săi se vor confrunta cu "consecinţe" dacă îşi amână plecarea din Afganistan, programată pentru 31 august, pentru a continua evacuările din Kabul, a declarat luni un purtător de cuvânt al talibanilor pentru canalul de televiziune Sky News, relatează AFP, informează Agerpres.

"Este o linie roşie. Preşedintele Biden a anunţat că (Statele Unite) îşi vor retrage toate forţele armate până pe 31 august. Deci, dacă îşi prelungesc (prezenţa), înseamnă că prelungesc ocupaţia, ceea ce nu este necesar", a declarat purtătorul de cuvânt Suhail Shaheen.

"Dacă SUA sau Marea Britanie cer mai mult timp pentru a continua evacuările, răspunsul este nu. În caz contrar, vor exista consecinţe", a adăugat el. "Acest lucru va crea neîncredere între noi. Dacă intenţionează să continue ocupaţia, acest lucru va provoca o reacţie", a mai spus Suhail Shaheen.

De asemenea, talibanii nu vor anunţa formarea unui guvern în Afganistan atât timp cât soldaţii americani rămân pe teritoriul său, au declarat luni pentru AFP două surse din cadrul mişcării islamiste.

"S-a decis ca formarea guvernului ... să nu fie anunţată atât timp cât un singur soldat american va mai fi prezent în Afganistan", a spus una dintre aceste surse, informaţie confirmată de cea de-a doua sursă.

Sub presiunea aliaţilor săi, preşedintele american Joe Biden a lăsat deschisă posibilitatea menţinerii unor soldaţi în Afganistan după 31 august, în condiţiile în care de la preluarea conducerii de către talibani la mijlocul lunii august mii de familii s-au adunat lângă Aeroportul Internaţional Kabul pentru a încerca să părăsească ţara înainte de această dată.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat luni că Regatul Unit intenţionează să pledeze marţi pe lângă Statele Unite, cu ocazia unui summit virtual G7 dedicat Afganistanului, pentru o continuare a operaţiunilor de evacuare după data de 31 august.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.