Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorica Dăncilă e SOMATĂ să dea explicații de europarlamentarul Siegfried Mureșan

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Viorica Dăncilă

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan îi cere premierului Viorica Dăncilă explicații privind declarația din Parlamentul European referitoare la intenția României de a găzdui o agenție europeană pentru securitate cibernetică. Acesta spune că agenția are deja sediul în Atena, capitala Greciei, conform Mediafax.

Citește și: Codrin Ștefănescu SPULBERĂ visul lui Dăncilă de a candida la prezidențiale: Firea, Pleșoianu și Nicolae, amenințați chiar și cu moartea

"Incompetență guvernamentală: prim-ministrul Viorica Dăncilă vrea ca România să găzduiască o agenție europeană care are deja un sediu! Guvernul PSD - ALDE a ratat în ultimii doi ani șansa de a găzdui două instituții europene importante: 1. Agenția Europeană pentru Medicamente, relocată în 2017 din Marea Britanie din cauza Brexit-ului. România avea șanse să obțină această relocare, dar s-a prezentat cu o candidatură extrem de proastă, cu o propunere de sediu greu accesibil și, astfel, n-a avut nicio șansă în fața celorlalți competitori. 2. Autoritatea Europeană a Muncii, înființată la începutul anului, pentru care Guvernul nici măcar nu și-a depus candidatura, deși România era favorită să câștige concursul de găzduire și deși le-am cerut public în două rânduri să-și depună candidatura", a scris, vineri, pe Facebook, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

Mureșan transmite că premierul Viorica Dăncilă "s-a făcut de râs", marți, în Parlamentul European, cerând ca România să găzduiască Agenția Europeană pentru Securitate Cibernetică (ENISA), care va avea sediul în Grecia.

"Acum, prim-ministrul Dăncilă s-a trezit că vrea să aducă o instituție europeană pe teritoriul României, doar că s-a făcut de râs cerând marți, chiar în plenul Parlamentului European, ca țara noastră să găzduiască o agenție care are deja un sediu. Agenția Europeană pentru Securitate Cibernetică (ENISA), despre care vorbește doamna prim-ministru, va prelua responsabilitățile actualei Agenții a Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor, conform unui regulament al Consiliului UE și al Parlamentului European din 17 aprilie, adoptat chiar în timpul Președinției române =>> https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/… Același nou regulament spune că, citez, «reprezentanții statelor membre au decis că ENISA își va avea sediul într-un oraș din Grecia care urma să fie stabilit de guvernul elen. Statul membru gazdă al ENISA ar trebui să asigure cele mai bune condiții posibile pentru funcționarea optimă și în mod eficient a ENISA.» Astfel, chiar dacă se modifică rolul și denumirea agenției, sediul rămâne tot pe teritoriul Greciei. În prezent, Agenția pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor are sediul la Atena, iar, la 1 aprilie, a deschis un nou birou de lucru în Heraklion", a scris eurodeputatul român.

El îi cere prim-ministrului să clarifice afirmațiile făcute în timpul dezbaterilor din Parlamentul European, la prezentarea bilanțului României după mandatul deținut la Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

"Cer prim-ministrului Viorica Dăncilă să clarifice această situație penibilă pentru Guvernul României: ori vorbește despre Agenția Europeană pentru Securitate Cibernetică și ne explică cum va obține găzduirea unei agenții care are deja sediu, ori recunoaște că a greșit și că, de fapt, vorbea de o cu totul altă instituție", a scris Mureșan.

Viorica Dăncilă a prezentat, marți, în Parlamentul European, bilanțul Președinției României la Consiliul UE. Printre cele 90 de dosare finalizate amintite de premier se află adoptarea cadrului de sancțiuni privind atacutile cibernetice, dar și acțiunile de combatere a antisemitismului, xenofobiei și dezinformării. Ea a declarat atunci că România urmărește să găzduiască o agenție europeană specializată în combaterea atacurilor cibernetice.

"În vederea îmbunătățirii răspunsului la atacurile cibernetice, a fost adoptat un cadru de sancțiuni pentru a răspunde atacurilor cibernetice. Astfel, pentru prima dată, se vor impune sancțiuni persoanelor implicate în atacurile cibernetice care amenință Uniunea sau statele membre. România va continua să acționeze în acest domeniu, urmărind obiectivul de a găzdui o agenție europeană specializată în acest sens", a declarat premierul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.