Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EAU îşi reduc contingentul din Yemen, dar vor menţine o prezenţă militară

AFP
Hodeida Yemen

Emiratele Arabe Unite (EAU), unul dintre membrii importanţi ai coaliţiei militare care intervine în Yemen sub comandament saudit, îşi vor reduce contingentul în această ţară, dar militarii nu vor pleca cu totul, a precizat un ministru care face apel la intensificarea eforturilor pentru a se ajunge la o soluţie politică, relatează AFP potrivit Agerpres

"Pentru a fi clar, Emiratele Arabe Unite şi restul coaliţiei nu pleacă din Yemen", a declarat ministrul de stat pentru afaceri externe, Anwar Gargash, într-un articol publicat luni de cotidianul american Washington Post.

"Vom acţiona diferit, dar vom rămâne prezenţi militar. În acord cu dreptul internaţional, vom continua să consiliem şi să oferim asistenţă forţelor locale yemenite", a continuat el.

EAU sunt prezente în Yemen din martie 2015, în cadrul unei coaliţii militare conduse de Arabia Saudită care susţine forţele guvernamentale ce luptă împotriva rebelilor houthi, susţinuţi politic de Iran.

Anwar Gargash a apreciat că rebelii houthi ar trebui să interpreteze reducerea prezenţei militare din EAU "ca o măsură de încredere menită să creeze o nouă oportunitate de a pune capăt conflictului".

"Nu a existat o victorie uşoară şi nu va exista o pace uşoară, dar a venit acum timpul să intensificăm eforturile pentru un proces politic", a adăugat ministrul.

Conflictul din Yemen, care se prelungeşte de mai bine de patru ani, a creat cea mai gravă criză umanitară din lume, alertează cu regularitate ONU. Zeci de mii de persoane, printre care numeroşi civili, au fost ucise şi 3,3 milioane sunt în continuare strămutate, potrivit mai multor organizaţii umanitare.

Ultimele convorbiri sub egida ONU pentru a se încerca soluţionarea conflictului au avut loc în decembrie în Suedia. Dacă s-a ajuns la un acord pentru diminuarea luptelor în oraşul portuar Hodeida, nu s-a reuşit totuşi identificarea unei soluţii pentru a pune capăt conflictului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.