Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ecaterina Andronescu DINAMITEAZĂ programul de guvernare al PSD: eșec de PROPORȚII al Guvernului

Inquam Photos/ Octav Ganea
Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu a anunțat, în răspunsul la o interpelare a senatorului USR Vlad Alexandrescu, că vor fi construite, până la finele anului, 380 grădinițe cu program normal cu două, trei și patru săli de grupă. Ministrul Educației a spus că lucrările au fost finalizate pentru 185 dintre acestea. Senatorul Vlad Alexandrescu îi amintește ministrului că în programul de guvernare al PSD se preciza că vor fi construite 2500 de creșe și grădinițe. Practic, la doi ani de la preluarea guvernării nu s-au construit nici 30% din totalul de grădinițe și creșe promise.

Citește și: Klaus Iohannis a activat opțiunea NUCLEARĂ: Liviu Dragnea, prins între ciocan și nicovală/ANALIZĂ

Grădinițele vor fi realizate prin Proiectul Reforma Educației Timpurii în România (PRET), potrivit ministrului. Ecaterina Andronescu a specificat că din cele 185 de grădinițe construite, 40 au fost realizate în anul 2017, iar opt anul trecut. De asemenea sunt în execuție lucrări pentru 37 de grădinițe.

„Referitor la construcțiile școlare, precizăm că Ministerul Educației Naționale, prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, are în implementare Proiectul Reforma Educației Timpurii în România (PRET), cofinanțat de Guvernul României și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), cu o valoare, conform Acordului de Împrumut cu BDCE. Obiectivele PRET vizează construirea (numai construcții noi) de grădinițe și dotarea cu mobilier a acestora. Conform înțelegerii cu BCDE se vor finanța 380 de grădinițe cu program normal cu două, trei și patru săli de grupă. Proiectul are ca finalizare 31 decembrie 2019. S-au finalizat lucrările la 185 grădinițe (în 2017-40 de grădinițe, iar în 2018 - opt grădinițe), sunt în execuție lucrări pentru alte 37 de grădinițe”, transmite Ecaterina Andronescu, în cadrul răspunsului unei întrebări adresate în scris de către senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Ministrul Educației a adăugat că „Acordul de Împrumut între Guvern și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCDE) are o valoare de 80.75 milioane euro”.

Andronescu oferă date și despre stadiul construirii celorlalte grădinițe, din totalul de 380 care vor fi realizate până la finele acestui an.

„Pentru 13 grădinițe este în curs de derulare procedura de achiziție pentru contractarea lucrărilor de execuție (perioadă de depunere a ofertelor); pentru 19 grădinițe este în curs de derulare procedura de achiziție pentru contractarea lucrărilor de execuție (validare documentație de atribuire); pentru 54 de grădinițe sunt în curs de derulare serviciile de proiectare pentru adaptarea la teren a proiectelor tip; pentru 10 grădinițe a fost relansată procedura pentru încredințarea serviciilor de proiectare pentru adaptarea la teren a proiectelor tip și asistența tehnică (perioadă de depunere a ofertelor); pentru 62 de grădinițe nou introduse în PRET, se vor pregăti documentațiile în vederea lansării procedurii de achiziție a serviciilor de proiectare pentru adaptarea la teren a proiectelor și asistența tehnică”, potrivit sursei citate.

Răspunsul Ecaterinei Andronescu vine în urma unei întrebări adresate, în scris de către senatorul USR Vlad Alexandrescu. Întrebarea a fost prezentată în luna noiembrie pentru ministrul interimar al Eduației Naționale, Rovana Plumb.

„2.500 de noi creșe și grădinițe vor fi construite. Așa ați afirmat în campania electorală pentru alegerile legislative din 2016, asta ați prezentat în Parlament în 2017 și 2018, înaintea votului pentru Guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă. Suntem la doi ani distanță de la acele promisiuni. Suntem la jumătatea mandatului pe care cetățenii l-au încredințat PSD. Din acest motiv, aș dori să îmi răspundeți, în termenul prevăzut de lege, la două întrebări: Câte creșe și grădinițe din totalul celor 2.500 ați construit în ultimii doi ani? De ce ați construit doar atâtea creșe și grădinițe din totalul celor 2.500 promise în 2016, 2017 și 2018?”, este întrebarea adresată de Vlad Alexandrescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.