Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ecaterina Andronescu, după ce a fost majorat bugetul Ministerului Educației: Școlile trebuie să aibă cantină

Inquam Photos/ Octav Ganea
Ecaterina Andronescu

Ministrul Ecaterina Andronescu a declarat marți, după ce comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au dat raport favorabil bugetului Ministerului Educației Naționale, în creștere cu 46,73% față de 2018, că banii vor fi folosiți pentru extinderea programului masă caldă în școli informează mediafax.

„Există un amendament, care a și trecut, potrivit căruia, 140 de milioane de lei se iau de la Autoritatea Electorală Permanentă și această sumă trece la capitolul cheltuieli de capital, din care noi urmează să facem investiții. De asemenea, au mai trecut 100 de milioane prin redistribuire la cheltuielile pentru susținerea universităților. Să putem să facem masa caldă, trebuie să pregătim școlile. Școlile trebuie să aibă cantină, în care noi să dăm masa caldă copiilor. Extinderea mesei calde se lovește de acest impediment. Noi, în acest moment, avem OUG, funcționează acum și avem 50 de școli care servesc masa caldă, sunt alese în așa fel încât sunt școli cu elevi cu probleme sociale. Programul acesta este de 3 ani. Ca să-l putem extinde, va trebui să ne gânduim cum să facem investiții în școli să avem cantine”, a declarat Ecaterina Andronescu după ce Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au dat, marți, raport favorabil bugetului Ministerului Educației Naționale.

Andronescu a spus, după ce Opoziția a acuzat în timpul dezbaterii în Comisie că Liviu Dragnea a plagiat un amendament al PNL, că„atunci când facem ceva pentru sistemul de învățământ, nu trebuie să câștigăm politic, trebuie să câștige sistemul”.

„Eu cred că atunci când facem ceva pentru sistemul de învățământ, nu trebuie să câștigăm politic, trebuie să câștige sistemul. Aici nu am văzut asta. Pentru toaletele școlilor care au grupuri sanitare în curte sunt 65 de milioane și îi avem într-un capitol separat”, a spus ministrul Educației.

Raluca Turcan l-a acuzat pe Liviu Dragnea, în timpul dezbaterilor, că i-a plagiat un amendament.

”Știam că pentru PSD furtul este o condiție a succesului în toate: în politică, în business, în administrație. Iată că de astăzi furtul este treapta către succes și în legislație! Reușita este însă doar procedurală: propunerea lui Dragnea (copiată după a noastră, mai puțin bugetul alocat) a fost adoptată, pe când cea a PNL, nu. Victima colaterală: 80% dintre copiii de școală care ar fi primit o masă diversificata dacă ar fi fost adoptat bugetul propus de PNL. 80% dintre copii - păgubiți de politica furtului și a minciunii care definește acest partid de guvernare în absolut tot ceea ce face. Domnule Liviu Dragnea și PSD, nu ne supărăm că ne-ați furat inițiativa. Ne supărăm însă foarte tare pentru că alegeți să o aplicați limitat, după niște criterii doar de dumneavoastră știute”, a acuzat Turcan.

Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au dat, marți, raport favorabil bugetului Ministerului Educației Naționale, în valoare de 30.829.261.000 lei, în creștere cu 46,73% față de 2018. În timpul dezbaterilor deputatul Raluca Turcan l-a acuzat pe Liviu Dragnea că i-a plagiat un amendament.

Parlamentarii au dat raport favorabil pe bugetul Ministerului Educației Naționale, 20 de voturi fiind favorabile, 14 împotrivă și patru abțineri.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, în cadrul dezbaterilor pe raport, că în buget sunt cuprinse construirea de grupuri sanitare pentru cele 1 489 de școli.

Bugetul alocat Ministerului Educației Naționale este de 30.829.261.000 lei, în creștere cu 46,73% față de 2018.

Pentru cheltuielile de personal prevăzute în bugetul acordat Ministerului Educației Naționale se alocă suma de 20.610.354.000 lei, în timp ce pentru bunuri și servicii - 75.155.000 lei.

Proiectul de buget de stat a fost adoptat vineri de Guvern și trimis Parlamentului.

Ședința comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea și adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00, votul final fiind programat vineri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.