Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Echilibrul bugetar al Cehiei pus în pericol de promisiunile de campanie ale favoritului la alegerile legislative

cehia harta

Andrej Babis, considerat favorit la câştigarea alegerilor legislative din Cehia, promite că va investi masiv în infrastructură, va scădea TVA şi va reduce povara fiscală pentru companii şi muncitori, însă toate aceste promisiuni ar putea pune în pericol echilibrul bugetar, informează Reuters. Miliardarul Andrej Babis şi partidul său ANO au pus ordine în finanţele statului în cadrul unui guvern de coaliţie condus de social democraţi, ceea ce a creat o imagine favorabilă pentru ANO în rândul alegătorilor înaintea alegerilor legislative din 20-21 octombrie, conform Agerpres.

Creşterea economică, scăderea datoriei statului şi primul excedent bugetar din ultimele două decenii au dat actualului guvern spaţiul de manevră necesar pentru a majora salariile, însă următoarea administraţie se va confrunta cu o creştere economică mai modestă şi cu o majorare a cheltuielilor. "Sarcina noului ministru de Finanţe nu va fi la fel de uşoara ca în ultimii patru ani. Nu aş vrea să fiu în locul lui" a declarat Pavel Sobisek, economist şef la biroul UniCredit din Praga.

Promisiunea lui Andrej Babis şi a partidului său ANO că va combate corupţia şi va gestiona statul la fel cum îşi conduce afacerile i-a oferit miliardarului un avans de două cifre în sondajele de opinie şi un sfert din voturile electoratului. În condiţiile în care controlează deja finanţele statului, un guvern condus de ANO promite că nu vor exista modificări majore în politica economică. ANO susţine că bugetul statului este similar bugetului unei gospodării sau companii: cheltuielile ar trebui să fie egale cu veniturile. Însă, promisiunile privind investiţiile şi reducerile de taxe ar putea modifica această mantră, lăsând un spaţiu de manevră cu privire la deficitele bugetare pentru a putea finanţa investiţiile.

În calitate de membru al coaliţiei guvernamentale, ANO a susţinut o serie de măsuri adoptate în ultimul an de Executivul de la Praga, precum majorarea cu 10-15% a salariilor din sectorul public, ceea ce a majorat costurile cu salariile cu 24 miliarde de coroane (1,10 miliarde de dolari) sau jumătate de procent din Produsul Intern Brut în bugetul pe 2018, precum şi majorarea pensiilor. Dacă va câştiga alegerile de la finele acestei luni, ANO va avea un control şi mai mare asupra direcţiei bugetului, în condiţiile în care în campania electorală a promis că va construi 170 de kilometri de autostradă până în 2021, mai mult decât a construit Cehia în ultimul deceniu. Când vine vorba de taxe, ANO vrea să reducă Taxa pe Valoarea Adăugată la toate categoriile de produse, de la carne, lapte şi unt până la servicii de frizerie şi croitorie. De asemenea, ANO vrea să reducă contribuţiile sociale ale angajatorului cu 2-5 puncte procentuale, ceea ce ar putea costa bugetul zeci de miliarde de coroane. Acelaşi partid vrea să reducă impozitul pe venit pentru majoritatea muncitorilor la 19%, de la 20%. O altă promisiune de campanie este o alocaţie pentru asigurări de 500 de coroane pe lună, care la 5,1 milioane de persoane angajate din Cehia ar costa bugetul 30 de miliarde de coroane pe an.

ANO susţine că măsurile destinate îmbunătăţirii gradului de colectare a taxelor pe care le-a promovat de-a lungul anilor, de exemplu prin introducerea unor case electronice de marcat fiscale, au dus la creşterea veniturilor la buget. "Vom reduce taxele pentru că noi credem că vom colecta cel puţin la fel de mult ca în actualul guvern", a declarat Andrej Babis, care până în luna mai a fost ministru de Finanţe, la o dezbatere organizată săptămâna trecută de postul public de televiziune.

Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că actualul guvern a ratat şansa de a reforma bugetul iar în următorii ani va exista un spaţiu redus pentru noi cheltuieli. "Există o creştere puternică a cheltuielilor la vârful unui ciclu economic. Următorii doi ani vor fi mai dificili", a declarat economistul Patria Finance, Jan Bures. De asemenea, următorul guvern nu va mai putea conta pe dobânzile reduse care au permis actualului executiv să se împrumute aproape gratis sau chiar la dobânzi negative în ultimii ani. Economia cehă îşi va reduce şi ea ritmul de creştere, agenţia de evaluare Fitch estimând că aceasta va creşte cu doar 2,7% în 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.