Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Echipajele celor două petroliere greceşti sechestrate sunt în stare bună de sănătate

euronews.com
Mercer Street atac petrolier nava
Vineri, Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, au anunţat că au sechestrat aceste două nave, după ce Teheranul a protestat faţă de confiscarea la mijlocul lunii aprilie de către Grecia la cererea Statelor Unite a unei nave transportând petrol iranian.

"Toţi membrii (echipajului) sunt în stare bună de sănătate şi au rămas la bordul navelor. Sunt trataţi conform dreptului internaţional şi (autorităţile portuare) le asigură tot ce au nevoie", au afirmat autorităţile portuare şi maritime într-un comunicat difuzat de agenţia oficială Irna.

După această sechestrare, Ministerul grec de Externe a denunţat acte "asimilabile pirateriei". El a precizat că nouă greci se aflau în echipajele celor două nave, dar a refuzat să dea numărul total al marinarilor la bord.

"Legăturile noastre (cu Grecia) nu trebuie să fie afectate de calcule greşite (...), inclusiv banditismul la comanda unei terţe părţi", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt diplomaţiei de la Teheran, Said Khatibzadeh.

În virtutea sancţiunilor europene legate de războiul din Ucraina, la 19 aprilie autorităţile elene au sechestrat, în largul insulei Evia, petrolierul rus Pegas, redenumit Lana câteva zile mai târziu. Potrivit informaţiilor de atunci, nava transporta 115.000 tone de petrol iranian.

Miercuri, o purtătoare de cuvânt a poliţiei portuare greceşti a indicat că petrolul urmează să fie "transferat în Statele Unite (...) în urma unei cereri din partea justiţiei americane".

Teheranul a acuzat Washingtonul de "încălcarea clară a dreptului maritim şi a convenţiilor internaţionale" şi a cerut "ridicarea imediată a sechestrării navei navei şi a încărcăturii acesteia".

Statele Unite impun Iranului sancţiuni economice care îi lovesc în special exporturile de petrol, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.