Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Echipamentele marca Huawei şi ZTE din viitoarele reţele 5G, interzise în Suedia

TechNews
Huawei

Autoritatea de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor din Suedia a interzis marţi utilizarea de echipamente produse de companiile chineze Huawei şi ZTE în viitoarele reţele de telefonie 5G, înaintea licitaţiei pentru atribuirea de frecvenţe care va avea loc luna viitoare, transmite Reuters.

Swedish Post and Telecom Authority (PTS) a precizat că această interdicţie este o consecinţă a noii legi adoptate la începutul anului şi a evaluărilor formulate de forţele armate şi serviciile de informaţii din Suedia vizând să "garanteze că utilizarea frecvenţelor nu pune în pericol securitatea Suediei", a precizat Autoritatea de reglementare într-un comunicat de presă, potrivit AGERPRES.

Citește și: De la SRI, în Parlament - Consilierul lui Hellvig, loc eligibil pe listele PNL, după 'executarea' lui Petrache

PTS a adăugat că firmele care vor lua parte la licitaţiile pentru atribuirea de frecvenţe 5G trebuie să elimine actualele echipamente Huawei şi ZTE din părţile centrale ale reţelelor lor până la 1 ianuarie 2025.

De asemenea, Autoritatea de reglementare a aprobat participarea a patru operatori în cea de-a doua rundă a procedurii de licitaţie pentru atribuirea de frecvenţe 2,3 şi 3,5 Gigahertzi, cruciale pentru lansarea viitoarelor reţele 5G: Hi3G Access, Net4Mobility, Telia Sverige şi Teracom.

Conform calendarului original, licitaţia pentru atribuirea de spectru 5G trebuia să aibă loc la începutul lui 2020, însă anul trecut PTS a amânat licitaţia pentru a derula o analiză de securitate. În primăvară, PTS a anunţat că licitaţiile vor începe la data de 10 noiembrie.

În ultimele luni, guvernele europene au început să revizuiască rolul jucat de companiile chineze producătoare de echipamente de telecomunicaţii în construirea reţelelor lor 5G, ca urmare a presiunilor venite din partea SUA. Washingtonul susţine că echipamentele furnizate de companiile chineze reprezintă un risc de securitatea deoarece, prin lege, companiile şi cetăţenii chinezi trebuie să ajute statul în strângerea de informaţii.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel: Epidemia a fost ținută sub control până a intervenit politicul / VIDEO

Decizia adoptată marţi de autorităţile suedeze, ţară unde îşi are sediul Ericsson, principalul concurent al Huawei, imită o decizie adoptată în luna iulie de Marea Britanie, care a devenit prima ţară europeană care a interzis echipamentele Huawei din reţelele sale 5G.

Cel mai probabil această interdicţia va fi una benefică pentru producătorii rivali de echipamente de telecomunicaţii: Ericsson din Suedia şi Nokia din Finlanda.

În ultimii ani, Huawei a devenit lider mondial pe piaţa echipamentelor pentru reţelele de telecomunicaţii, cu un avans considerabil pe segmentul 5G, fiind urmat de Ericsson şi Nokia. Grupul chinez ZTE se numără şi el printre principalii furnizori mondiali de echipamente 5G.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.