Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ECITIM: estimăm dublarea puterii instalate în parcurile fotovoltaice din România în 2024, la peste 4 GW

Adevarul
Fotovoltaice

Instalarea de panouri solare va accelera în perioada următoare, România putând depăși, anul viitor, 4.000 de MW putere instalată în parcurile fotovoltaice, potrivit unei analize a ECITIM, start-up românesc în domeniul energiei și prima companie din România care a permis românilor de rând, prin platforma EnergiePentruToti.ro, să dețină capacități de producție de energie în parcuri fotovoltaice.

Acest lucru înseamnă o dublare față de puterea instalată la nivel național în prezent.

În 2023, au fost instalate panouri solare cu o putere de peste 1.000 MW, totalizând investiții de aproximativ 1 miliard de euro. Un aport semnificativ la această sumă a venit de la stat, prin programul Casa Verde.

„Anul viitor, România ar putea avea o putere instalată de 2.000 de noi MW doar din panouri fotovoltaice, aproape cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă.

Ritmul de dezvoltare și de investiții în acest domeniu accelerează, în contextul în care țara noastră se află într-un stadiu incipient.

Spre comparație, România ar urma să ajungă, în 2024, la 4 GW putere instalată în panouri fotovoltaice, în timp ce Germania a ajuns deja la aproximativ 70 de GW.

E puțin prin comparație, dar arată potențialul uriaș de dezvoltare a acestui domeniu în România”, spune Stelian Muscalu, director de dezvoltare la ECITIM.

Marile companii producătoare de energie, fondurile de investiții și dezvoltatorii de parcuri fotovoltaice vor fi principalii investitori în industria energiei solare din România.

Domeniul va cunoaște o creștere semnificativă, datorată politicii de sustenabilitate și angajamentelor climatice ale Uniunii Europene care vizează o tranziție strategică spre surse de energie mai ecologice, în concordanță cu obiectivele climatice și de reducere a emisiilor de carbon.

În acest context, și persoanele fizice au manifestat un interes foarte mare către acest domeniu, peste 600 de parteneri și investitori (persoane fizice și juridice) cumpărând anul acesta putere instalată în parcuri fotovoltaice, prin portalul EnergiePentruToti.ro, singura platformă din România ce oferă posibilitatea tuturor românilor, să participe cu capitaluri proprii la transformarea sistemului energetic național.

ECITIM a finalizat anul acesta 13 parcuri fotovoltaice, cu o putere instalată combinată ce depășește 6 MW (22.400 de panouri montate), plasând, astfel, proiectul ECITIM în topul celor mai mari investiții colective în domeniul energiei din România – peste 6 milioane de euro.

Până la finalul anului, ECITIM estimează finalizarea celui de-al 14-lea parc fotovoltaic, ce urmează a fi propus spre vânzare partenerilor după conectarea la rețea, complet funcțional și nu în stadiu de proiect, cum au fost proiectele realizate anterior.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.