DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Economiștii explică: Cum a SPULBERAT BNR uriașa sumă de 1,035 miliarde de euro în ianuarie

Agerpres
BNR

Economiştii subliniază că plata unei emisiuni de obligaţiuni în euro este principalul motiv pentru care rezervele internaţionale ale României au scăzut în ianuarie faţă de decembrie, ceea ce era de aşteptat, deoarece data acesteia era cunoscută, nu intervenţiile pe piaţa valutară a Băncii centrale. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la data de 31 ianuarie 2019 au fost de 35,765 de miliarde de euro, o în scădere cu 1,035 miliarde de euro, comparativ cu acelea de la data de 31 decembrie 2018, conform datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR). În plus, la data de 31 ianuarie 2019, rezervele valutare la BNR se situau la nivelul de 31,922 de miliarde de euro, o scădere de 1,143 de miliarde de euro faţă de cele de la data de 31 decembrie 2018.

Ciprian Dascălu, economistul şef al ING Bank, şi Horia Braun Erdei, Chief Economist and Head of Research al Băncii Comerciale Române (BCR), susţin că principala cauză a acestei reducerii este menţionată în comunicatul BNR, respectiv scadenţa unui titlu emis în euro pe piaţa locală, de 960 de milioane de euro.

Citește și: Vești bune! Femeile nu vor mai plăti impozit- Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

„Plăţile de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută au însumat circa 1.037 milioane euro (1,037 miliarde de euro), din care 960 milioane euro reprezintă rambursările de capital şi dobândă aferente emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice (MFP - n.red.)”, menţionează comunicatul de presă al BNR.

În plus, Horia Braun Erdei a subliniat că este „o situaţie normală, nu are legătură cu vreo intervenţie pe piaţa valutară”.

Citește și: Mugur Isărescu trage semnalul de alarmă! La cât ar putea ajunge euro

„Scadenţa acestei obligaţiuni denominate în euro era cunoscută. Probabil au fost şi intervenţii ale BNR pe piaţă valutară, în apropierea valorii de 4.7700, dar principala cauza pentru scăderea rezervelor valutare a fost scadenţă acelui bond în euro”, a punctat şi Ciprian Dascălu.

În cursul lunii ianuarie, intrările au fost de 1,572 de miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor MFP, alimentarea contului Comisiei Europene (970 de milioane de euro) şi altele, mai menţionează comunicatul de presă al Băncii centrale. În schimb, ieşirile din ianuarie au fost de 2,715 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Citește și: S-a aflat! Ce artiști vor veni la Neversea în această vară

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,843 de miliarde de euro.

În plus, plăţile scadente în luna februarie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de MFP, însumează circa 247 de milioane de euro.

Citește și: Isărescu, explică: ‘Nu este nicio abatere a ROBOR de la nivelul real al pieţei’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.