Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economiștii îi cer lui Merkel să renunțe la politica de austeritate eșuată față de Grecia

grecia germania

Cinci economisti de marca, printre care francezul Thomas Piketty si americanul Jeffrey D. Sachs, au lansat un apel cancelarului german Angela Merkel pentru schimbarea politicii fata de Grecia, pornind de la constatarea ca 'politicile de austeritate au esuat'.

Într-o scrisoare deschisa purtând chiar acest titlu, adresata marti seara dnei Merkel si publicata pe site-ul publicatiei americane The Nation, semnatarii îi cer cancelarului german sa-si 'rectifice tirul', prin renuntarea la politicile de austeritate si acceptarea unei reduceri 'importante' a datoriei Greciei.

'Îndemnam pe cancelarul (Angela) Merkel si troica (creditorii Greciei) sa se gândeasca sa rectifice tirul, spre a evita un nou dezastru si a permite Greciei sa ramâna în zona euro', adauga textul, din care citeaza cotidianul francez Le Parisien.

'La ora actuala, guvernul grec este somat sa-si puna un pistol la tâmpla si sa apese pe tragaci. Din nefericire, glontul nu va ucide doar viitorul Greciei în Europa. Victima colaterala va fi zona euro ca liman de speranta, de democratie si de prosperitate', avertizeaza autorii scrisorii.

Potrivit celor cinci economisti, Uniunea Europeana a fost fondata dupa Al Doilea Razboi Mondial pe ideea de 'iertare', de care Germania însasi a profitat, beneficiind de o stergere masiva de datorie în 1953, si pe care ar trebui sa o continue astazi.

'Trebuie sa restructuram si sa reducem datoria Greciei, sa dam economiei putin aer pentru a se restabili, si sa permitem Greciei sa ramburseze o datorie mai putin împovaratoare pe o perioada mai lunga de timp', sustin semnatarii.

În viziunea lor, 'astazi a venit timpul sa fie regândit, în maniera umana, programul de austeritate punitiv si infructuos al ultimilor ani si sa fie acceptata o reducere importanta a datoriei Greciei, în relatie cu reforme atât de asteptate'.

Scrisoarea se încheie printr-un apel la fibra istorica a cancelarului german: 'Istoria îsi va aduce aminte de dumneavoastra pentru ceea ce veti face în aceasta saptamâna', subliniaza cei cinci economisti.

Semnatarii scrisorii deschise sunt Heiner Flassbeck, fost secretar de stat german la finante, Thomas Piketty, economist, director la EHESS Paris, Jeffrey D. Sachs, profesori de economie si directorul Earth Institute de la Universitatea Columbia, Dani Rodrik, profesor de economie turc la Harvard, si Simon Wren-Lewis, profesor de economie la Universitatea Oxford.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.