Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia franceză se va contracta în trimestrul patru din 2020 (ministrul de Finanţe)

economictimes.com
economie

Economia Franţei se va contracta probabil în trimestrul patru din 2020, în condiţiile în care măsurile de izolare impuse pentru a stopa al doilea val al pandemiei de coronavirus (COVID-19) vor costa aproximativ două miliarde de euro, a anunţat vineri ministrul de Finanţe Bruno Le Maire, transmit Xinhua şi Reuters, potrivit AGERPRES.

"Vom avea probabil o creştere economică negativă în ultimul trimestru al anului. Dar va exista o redresare solidă în 2021", a declarat oficialul francez la postul de radio Europe 1.

El a explicat că există în acest moment o mulţime de incertitudini, în special cele legate de alegerile din SUA şi de Brexit, şi a dat asigurări că va proteja în continuare companiile şi angajaţii.

Citește și: Mesaj de ultim moment al ministrului Marcel Vela: ‘De astăzi, ne despărțim’

Din cauza măsurilor adoptate pentru a sprijini redresarea economiei în urma pandemiei, deficitul bugetar al Franţei va urca anul acesta la 10,2% din PIB. Uniunea Europeană a suspendat în luna martie aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut.

După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.

Institutul Naţional de Statistică (Insee) a previzionat luna aceasta că a doua economie a zonei euro va raporta o creştere zero în trimestrul patru din 2020, după ce anterior estimase un avans de 1%.

Citește și: Decizie radicală a Anei Birchall: ‘Nu mai candidez pentru un nou mandat!’

După un prim val care a provocat peste 30.000 de decese în primăvară, Franţa se confruntă în prezent cu un al doilea val epidemic. Numărul deceselor asociate noului coronavirus a depăşit între timp 34.000, iar în prezent 2.239 pacienţi sunt la reanimare sau la terapie intensivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.