DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Economia Poloniei va creşte cu 4% în 2021, estimează analiștii Coface

romanialibera.ro
krs polonia

Economia Poloniei s-a contractat cu 2,8% în 2020, iar analiştii Coface estimează că va creşte cu 4% în 2021. Majoritatea companiilor poloneze consideră că impactul pandemiei asupra economiei poloneze reprezintă cea mai importantă ameninţare pentru acestea, iar firmele se aşteaptă ca efectele pandemiei să fie observate cu întârziere.

"Economia poloneză s-a contractat cu 2,8% în 2020, dar Coface estimează că va creşte cu 4% în 2021. În ciuda diferitelor măsuri de susţinere a lichidităţii (scutiri şi amânări de impozitare), 43% dintre companii nu au beneficiat de nicio formă de asistenţă", arată Coface, potrivit news.ro.

Vezi și: Neomarxiștii își duc planul până la capăt în ofensiva asupra Bisericii: Schimbă numele parcului 'Sfântul Ştefan' din București

Odată cu eliminarea treptată a măsurilor de ajutor planificate pentru 2021, două treimi dintre companii se aşteaptă ca activităţile lor să se deterioreze în acest an.

"Anul 2020 a fost marcat de pandemia COVID-19. Pentru a atenua impactul acestei situaţii economice dificile asupra companiilor poloneze, au fost introduse diferite măsuri de sprijinire a lichidităţii, precum scutiri şi amânări de impozite şi contribuţii. Drept urmare, în ciuda crizei economice extinse, întârzierile la plată între companii s-au redus - cu toate acestea, odată ce măsurile de ajutor vor fi eliminate treptat în 2021, două treimi dintre companii se aşteaptă ca activităţile lor să se deterioreze anul acesta", spun analiştii Coface.

Termenele medii de plată pentru întreprinderile poloneze au fost de 48 de zile, cu 9 zile mai puţin decât în 2019. Întârzierile la plată sunt comune în companiile poloneze. Doar 2,4% dintre companii au raportat că nu au înregistrat întârzieri la plată.

11% dintre companiile participante la sondaj au înregistrat un total cumulat al creanţelor amânate cu mai mult de şase luni şi echivalent cu mai mult de 10% din cifra de afaceri anuală (comparativ cu 16% cu un an mai devreme).

"Sondajul de plăţi Polonia a confirmat că situaţia lichidităţii companiilor nu s-a deteriorat semnificativ. Datorită unei game largi de instrumente de sprijin, întârzierile medii de plată au scăzut la 48 de zile în noiembrie 2020 (de la 57 de zile cu un an mai devreme). Cu toate acestea, la fel cum măsurile de sprijin s-au dovedit utile în anul precedent, retragerea lor în acest an poate provoca o deteriorare rapidă a imaginii destul de optimiste privind situaţia de lichiditate a companiilor din Polonia", spune Grzegorz Sielewicz, Economist Coface pentru Europa Centrală şi de Est.

În ciuda îmbunătăţirii situaţiei de lichiditate, majoritatea companiilor au declarat că impactul pandemiei asupra economiei poloneze reprezintă cea mai importantă ameninţare pentru acestea.

Companiile chestionate se aşteaptă ca efectele pandemiei să fie observate cu întârziere. Mai mult, măsurile de sprijin vor fi eliminate treptat pe măsură ce redresarea economică devine mai evidentă. Drept urmare, companiile participante la sondaj se aşteaptă ca lichiditatea lor să fie afectată, mai ales că mai mult de jumătate dintre ele au beneficiat de măsuri de sprijin.

Conform acestui studiu, 7 din 12 industrii prevăd o creştere a întârzierilor la plată în următoarele luni, ceea ce face companiile să fie pesimiste cu privire la situaţia din anul în curs.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.