Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia romaneasca rezista doar asistată

recesiune grafic

Analistii straini sustin ca, dupa o incetinire brusca a economiei romanesti in 2014, pentru acest an se estimeaza o usoara imbunatatire a activitatii economice si o crestere economica moderata, dar numai daca politicile din domeniu ale statului vor produce efectele scontate, relatează National.

In 2015, cererea interna va fi stimulata de relaxarea politicii fiscale, ca urmare a reducerii contributiilor sociale, a reducerii TVA, de la 24% la 9% la produsele alimentare in Iunie 2015 si de o reevaluare a pensiilor si a salariilor din sectorul public. O analiza efectuata de expertii Grupului Coface, lider mondial in asigurarile de credit,  arata ca, in privinta consumului, acesta va fi impulsionat de veniturile din sectoarele private, precum si de  gospodariile care, desi au venituri mici, vor beneficia de programe de asistare din partea statului.

Insolvente, falimente, evaziune

Totusi, in ciuda performantei mai bune a sectoarelor dependente de consum, companiile din sectorul retail sunt printre cele mai afectate de insolvente in 2015. Astfel, ponderea acestora in totalul falimentelor este de 23%. De remarcat este faptul ca acest procent este si un rezultat al numarului mare de unitati care vand cu amanuntul in structura de ansamblu a companiilor romanesti. Sectorul de business din Romania, la fel ca industria de retail, sufera din cauza termenelor lungi de plata a facturilor, de pana la 90 de zile.  In 2014, s-a inregistat si o scadere cu 27,9% a insolventelor, fata de 2013. Cu toate acestea, rata insolventelor din Romania, de 4,5%, ramane cea mai mare din regiunea CEE.  Media insolventelor in regiunea CEE este de 1,1%. O imbunatatire a economiei Romaniei va depinde si de reducerea evaziunii fiscale care este legata de economia subterana, estimata la 30% din PIB si de o gestionare mai buna a companiilor de stat, de multe ori generatoare de pierderi.

Investitii scazute

Bancile locale, care sunt in proportie de 90% filiale ale bancilor austriece, franceze, grecesti si olandeze, vor continua sa isi ramburseze datoriile catre companiile-mama, in acelasi timp crescandu-si si depozitele interne. Pe de alta parte, investitiile in sectorul public vor continua sa fie destul de scazute, din cauza complicatiilor birocratice pentru accesarea fondurilor europene disponibile si a lipsei unei structuri locale adecvate. Totusi, expertii Coface estimeaza ca vor creste – e drept, intr-un ritm moderat – exporturile de lemn, cereale, culturi oleaginoase, fertilizatori, metale, medicamente, masini si imbracaminte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.