Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia României se contractă: producţia industrială s-a diminuat în primele zece luni (INS)

Carbochim
Fabrica productie Carbochim

Producţia industrială a României s-a diminuat cu 4,8%, în primele zece luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, ca serie brută, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), conform Agerpres.

În perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2023, s-au înregistrat scăderi ale producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,5%) şi ale industriei prelucrătoare (-4,3%). În schimb, industria extractivă a crescut cu 3,1%. Per total, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 5%.

La nivelul unii octombrie a acestui an, producţia industrială (serie brută) a crescut, faţă de luna precedentă, cu 0,6%, datorită majorărilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+8,3%) şi industria extractivă (+1,3%). La polul opus, industria prelucrătoare a scăzut cu 0,4%.

De asemenea, ca serie ajustată, producţia industrială s-a redus cu 1,2%, de la o lună la alta, pe fondul scăderilor din cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-2%), industria extractivă (-1,9%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,6%).

Potrivit sursei citate, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 2,3%, ca urmare a diminuării activităţilor în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,4%), în industria prelucrătoare (-1,9%) şi în industria extractivă (-1,5%).

În octombrie 2023 faţă de octombrie 2022, producţia industrială, ca serie ajustată, a scăzut cu 4,9%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,4%), industriei prelucrătoare (-4,5%) şi industriei extractive (-1,6%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.